Annons
X
Annons
X

Affärsänglarna avgörande för startup-företag

Många startup-företag är helt utestängda från banksektorn. Det gör att privat kapital är avgörande för att få nya företag att flyga.

– Affärsänglarna är den enda stora källan till det initiala kapitalet, säger professor Karl Wennberg.

Foto: Tomas Oneborg

Svenska företag som Klarna, Spotify, Mojang, King och Skype har gjort internationell succé och satt Stockholm på kartan som en av världens främsta startup-scener.

Nya bolag som hoppas bli nästa digitala framgång radar upp sig. Men utan affärsänglar skulle Stockholms startup-scen inte alls vara vad den är i dag, enligt Karl Wennberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och Näringslivets forskningsinstitut Ratio.

– Teknikintensiva bolag i storstäder har sällan möjlighet att få banklån vid företagsstart och tidig tillväxtfas. Det är först när de har ett positivt kassaflöde som de kan få lån och då behöver de det inte, säger han.

Annons
X

**Flera faktorer talar **dessutom för att det är tuffare i Sverige än i många andra länder, enligt Karl Wennberg. Han pekar på att antalet bankkontor ute i landet blir färre och att konkurrensen på bankmarknaden är begränsad, samtidigt som regelverk och bankprocesser har blivit striktare.

Dessutom kan företagare i Sverige riskera att gå i personlig konkurs medan i många andra länder har du inte personligt betalningsansvar för alla lån.

– I Sverige har vi en hög startup-frekvens, men också hög kapitalskatt och låg förmögenhetsbildning. Det gör att det är fler som vill ha pengar men mindre privat kapital att tillgå, säger Karl Wennberg.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur lätt det är att hitta en affärsängel beror bland annat på typ av affär, hur ”färdig” produkten är och om företaget har flera grundare. För piloten och entreprenören John Wahlgren, som är en av dem som har investerat i spelbolaget Night Node, var det avgörande att kemin stämde mellan honom och grundarna bakom företaget.

  – De kunde sina saker vad gäller att ta fram datorspel, men de saknade affärsstrukturen. Det var ett tomrum som jag hade kunskap för att täppa igen, säger John Wahlgren.

  Att gruppen är väl sammansatt anser han är viktigast för att nå ekonomisk lönsamhet.

  – Vägen har varit full av utmaningar. Vi har fått kämpa och kört huvudet i väggen i princip hela tiden. Men lik förbannat går jag alltid därifrån med ett leende.

  Annons
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X