Annons
X
Annons
X

Affären Saab-Spyker helt klar

Spykers köp av Saab Automobile är nu definitivt klart i och med att de sista avtalen med GM har skrivits under.

(uppdaterad)

Ägarbytet ägde rum klockan 16.30 i dag.

– Nu har vi inte längre några livlinor till GM och det betyder att Saab måste bli mer entreprenörsinriktat när bolaget ska skapa sin egen framtid, sade Spykers vd Victor Muller på en presskonferens.

Victor Muller känner sig säker på att den nya affärsplanen ska hålla.

Annons
X

– I affärsplanen räknar vi inte med att sälja 200 000 bilar om året, vi räknar med någonting ”norr om” 100 000 bilar och då kommer Saab att må bra och det är en nivå som Saab hade ganska nyligen.

Saab Automobile och Spyker Cars kommer arbeta som systerbolag under Spyker Cars NV, noterat på börsen i Amsterdam. Spyker-aktien steg med 2,6 procent efter beskedet, vilket drar upp börslyftet för aktien sedan årsskiftet till 63 procent.

Även Saabchefen Jan Åke Jonsson var glad över att avtalet äntligen var påskrivet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här är en lycklig dag för alla som har Saab i sina hjärtan, både för mig, de anställda, kunderna och återförsäljarna. I eftermiddags blev affären klar, sade han på en presskonferens.

  Paul Åkerlund, ordförande i IF Metall var också lättad över beskedet. Medlemmarna hade börjat känna frustration över att affären inte var helt klar. I dag står produktionen i det närmaste still på Saabs fabrik i Trollhättan.

  – Nu är det bara att köra!

  Spykers vd Victor Muller räknade först med att det skulle dröja flera dagar innan affären kunde slutföras. Enligt källor till TT har också förhandlingarna pågått in i det sista på Roschiers advokatkontor på Blasieholmen innan alla papper kunde skrivas på. Bland annat ska statssekreterare Jöran Hägglund (C) ha deltagit.

  Sedan Europeiska investeringsbanken (EIB) sade ja till lånet på runt fyra miljarder kronor och svenska regeringen gav slutligt klartecken till de nödvändiga statliga garantierna förra fredagen har de viktigaste hindren varit undanröjda. Enligt Muller var det sista hindret bland annat varit att Saab ska lämna likvidationen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X