Annons
X
Annons
X

Affären ger Sverige tio Super-Jas

Om Schweiz fullföljer köpet av stridsplanet Gripen så innebär det även att Sverige skaffar sig tio nya Super-Jas.

Av TT
(uppdaterad)

– Ja, när vi fattat beslutet i riksdagen den 15 december så absolut, säger Cecilia Widegren (M), vice ordförande i försvarsutskottet.

Men MP är kritiskt.

En majoritet i riksdagens försvarsutskott har enats om att Sverige ska få ta fram upp till tio så kallade Super-Jas om ”Brasilien eller något annat land” köper Jas 39 Gripen. Betänkandet ska klubbas i riksdagen om två veckor.

Annons
X

Saab har tagit fram offerter både på en C/D version och en E/F version till Schweiz. Vid den schweiziska regeringens presskonferens i går nämndes E/F versionen (den så kallade Super-Jas).

Vad händer om Schweiz i en folkomröstningen senare säger nej till Gripen-affären?

– Jag har sett att det varit spekulationer i svenska medier. Jag konstaterar bara att Schweiz regering lade fram sin syn och gör typvalet Gripen efter att ha gått igenom ett antal alternativa möjligheter för Schweiz, säger Sveriges försvarsminister Sten Tolgfors.

– Jag är naturligtvis övertygad om att man gör det i övertygelse om att det är det bästa för Schweiz och att det också är någonting som vinner djup förankring i det politiska systemet, så jag spekulerar ingenting alls om det.

Det innebär att regeringen under 2012 kan fatta beslut om en vidareutveckling av upp till tio flygplan om affären med Schweiz blir av.

Miljöpartiet vill att Sverige ska uppgradera nuvarande Gripen-version och menar att en ny modell, ett Super-Jas, skulle bli onödigt dyr. Partiets försvarspolitiske talesperson Peter Rådberg menar att mycket tyder på att det är en Super-Jas som Schweiz kommer att beställa, vilket skulle påverka Sveriges beslut om framtidens stridsflyg. Han påpekar att Schweiz köper 22 plan för 22 miljarder kronor, vilket innebär en miljard kronor per plan. Prislappen är betydligt högre än för nuvarande plan.

– Det här är mycket dyrare. Tidigare beräkningar har legat på drygt halv miljard per plan, så mycket talar tyvärr för att det blir en E/F-variant (Super-Jas), men vi får se. Vi har inte all information, säger Rådberg.

– Att ta fram tio plan kommer att kosta skattebetalarna enorma pengar.

Socialdemokraterna i Sverige är positiva till att vidareutveckla Jas 39 Gripen och står bakom att Sverige tar fram upp till tio Super-Jas om affären med Schweiz blir av.

Flygkonsulten Max Ungricht, som också är chefredaktör för facktidskriften Cockpit, säger till tidningen Basler Zeitung att han ser beslutet som ”förnuftigt” inte minst för att Gripenplanet är byggt för samma klimatförhållanden som i Schweiz.

Köpet av planen ingår i ett större försvarspolitiskt beslut som kan komma att ställas inför en folkomröstning. Omröstningarna kan vara rådgivande. Det finns också en tvingande variant, men oftast vinner i stället politikernas motförslag.

Gareth Jennings, analytiker vid försvarsanalysföretaget Jane's Defence Industry, säger att det är lite förvånande att det schweiziska beskedet kom så snabbt.

– Det senaste vi hade hört var att man av ekonomiska hänsyn skulle vänta med ett beslut, säger han.

Att Gripen lyfts fram som ett billigt plan tror inte Jennings skadar planets rykte.

Om Schweiz slutligen genomför köpet innebär det att landet blir den första kunden för den nästa generationens Gripen.

– Det kan komma öppna flera marknader för det flygplanet när utvecklingen är klart, säger Gareth Jennings.

”Många kockar rör om i Gripen-grytan” blog.svd.se Följ Saab på börsen här bors.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X