Annons
X
Annons
X

AF-toppen: ”Många unga har attitydproblem”

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg menar att många ungdomar har fel inställning till att jobba. Han öppnar för nya matchningskriterier för att komma åt attitydproblem och samtidigt kunna vässa myndighetens verksamhet.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Yvonne Åsell/Svenska Dagbladet

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg menar att en del arbetssökande ungdomar spelar ett spel. De säger till Arbetsförmedlingen att de vill ha ett jobb men när de kommer till arbetsgivaren så låter det annorlunda.

– Det är inte okej. Det är en utmaning för oss att se igenom det, säger generaldirektör Mikael Sjöberg.

SvD Näringsliv skrev tidigare i veckan om en it-företagare från Göteborg som kände sig lurad när Arbetsförmedlingen skickade dåliga kandidater till honom. De hade fel attityd och hade inte sakkompetensen bolaget hade efterfrågat.

Annons
X

– Det finns en grupp ungdomar som har uppfattningen att vissa jobb inte är tillräckligt bra. De har en felaktig attityd. De håller upp masken för oss och säger att de är intresserade av att jobba, säger Arbetsförmedlingens Mikael Sjöberg.

Han menar att Arbetsförmedlingen måste få återkoppling från arbetsgivare som stöter på den typen av arbetssökande.

– Vi är beroende av att arbetsgivare hör av sig till oss och säger: "Den här personen är nog inte ute efter något arbete."

Vad tänker du om att jobbsökande inte vill ha ett jobb?

– Det finns en för stor grupp ungdomar som har attitydproblem. Jag tycker det är ett felaktigt beteende men nu är det moderna samhället på det sättet.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg tar allvarligt på att medlemsföretagen hos Svenskt Näringsliv allt mer sällan använder sig av myndigheten för att hitta ny personal, som SvD Näringsliv skrivit om tidigare. Generaldirektören betonar att det förnyelsearbete som inleddes när han tillträdde för två år sedan innebär ett större fokus på arbetsgivarna.

– Vi har haft en alldeles för dåligt fungerande verksamhet. En del som nästan fallit bort är ju prioriteringen av arbetsgivarna.

Han säger att problemet med att företagen får dåliga matchningar kan komma att bli mindre i framtiden. Platsbanken och matchningsfunktionerna ska göras om. Framöver blir det fler variabler än bara utbildning och erfarenhet.

– Vi har en stor utmaning i det som kallas mjuk kompetens eller attityd. Vi håller på att gå från en matchning baserad enbart på utbildning och erfarenhet mot det vi kallar kompetensmatchning. Det innehåller betydligt fler mjuka områden, säger Mikael Sjöberg.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi håller på att utveckla teknikstöd för det. Platsbanken och matchningstjänster kommer att byggas om för att hitta variablerna. Vi kommer att samarbeta med arbetsgivarna och branscherna för att hitta rätt kompetenskriterier.

Enligt generaldirektör Mikael Sjöberg pågår utveckling mot fler mjuka värden i jobbmatchningen i hela arbetsförmedlarvärlden.

– Vi ligger inte först på den, men inom kort kommer Sverige att ligga långt fram. Men det blir också en träning för arbetsgivarna. Vi är väldigt vana vid att titta på utbildning och erfarenhet.

Skulle ett av värdena kunna vara ambition?

– Det får vi se. Vi har inte bestämt några kriterier än.

Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

Anmäl dig här.

kundservice.svd.se
Annons

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Foto: Yvonne Åsell/Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X