AF: Så fick vi rekordlåg arbetslöshet hos unga

Ungdomsarbetslösheten är i dag inte ett lika tungt samhällsproblem som för några år sedan. Men det finns mörka moln och vissa grupper riskerar långsiktigt negativa ­effekter, skriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Under strecket
Publicerad

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Foto: Lars Pehrson
Annons

För bara några år sedan var arbets­lösheten ett svart skynke som förmörkade framtidsdrömmarna för tio­tusentals ungdomar. Den har nu gradvis minskat och ligger på en rekord­låg nivå. I november var 55 000 ung­domar inskriva som arbetslösa. Det är nästan en halvering sedan 2012, då de var 101 000.

Samtidigt har Arbetsförmedlingen uppnått 90-dagarsgarantin för ungdomar, som infördes av regeringen hösten 2014. Det innebär att ungdomar som skriver in sig på Arbets­förmedlingen inom 90 dagar får ett erbjudande om arbete, utbildning eller insats som ­leder till ett jobb. I genomsnitt tar det idag 53 dagar innan en öppen arbetslös ungdom är i arbete, studier eller någon arbetsmarknadspolitisk insats – allt från arbetspraktik, vägledning eller olika typer av specialistinsatser.

Annons
Annons
Annons