Annons
X
Annons
X
Debatten om Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens slarv med statens miljoner

100 miljoner kronor läggs på ett misslyckat IT-projekt. Mobilsurfnota för 400 000 kronor och konsulttjänster för miljoner. Dessutom lämnar Arbetsförmedlingen tillbaka outnyttjade miljarder till staten.

SvD reder ut de ekonomiska bakslagen för myndigheten.

Miljardrullning på Arbetsförmedlingen. Myndigheten lämnar tillbaka outnyttjade miljarder. Detta efter en turbulent period med flera ekonomiska bakslag. Bland annat var myndigheten uppmärksammad när dåvarande generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fick en saftig räkning för mobilsurfande.

Foto: Marcus Ericsson/TT, Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Miljardrullning på Arbetsförmedlingen. Myndigheten lämnar tillbaka outnyttjade miljarder. Detta efter en turbulent period med flera ekonomiska bakslag. Bland annat var myndigheten uppmärksammad när dåvarande generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fick en saftig räkning för mobilsurfande.
Miljardrullning på Arbetsförmedlingen. Myndigheten lämnar tillbaka outnyttjade miljarder. Detta efter en turbulent period med flera ekonomiska bakslag. Bland annat var myndigheten uppmärksammad när dåvarande generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist fick en saftig räkning för mobilsurfande. Foto: Marcus Ericsson/TT, Tomas Oneborg

Outnyttjade miljarder

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kallade outnyttjade AF-miljarder för skandal när hon satt i oppositionen.

–  Det är slöseri att inte använda de här pengarna, sa hon i en intervju 2012 och var bekymrad över att ”inte ens departementet hade koll”.

Nu står det klart att myndigheten lämnar tillbaka 3,5 miljarder kronor som skulle gått till subventionerade jobb åt bland annat långtidsarbetslösa och funktionsnedsatta till staten.

Det är inte första gången som Arbetsförmedlingen inte utnyttjar pengarna de blivit tilldelade.

2,9 miljarder, vilket var 4 procent av den totala budgeten för 2015, lämnades tillbaka av AF, rapporterade tidningen Kollega förra året och konstaterade att Arbetsförmedlingen haft ett överskott på 19 miljarder mellan 2011 och 2016. Mer än hälften av pengarna skulle ha lagts på insatser och program som ska få ner arbetslösheten men hamnade i stället tillbaka i statskassan.

Arbetsförmedlingen lämnar tillbaka miljarder svt.se AF lämnar tillbaka miljarder | Kollega kollega.se
Annons
X
Annons
X
Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Foto: Emma-Sofia Olsson

IT-haveri för 100 miljoner

Arbetsförmedlingen satsade 100 miljoner kronor på en ny sajt. Tanken var att den nya sajten skulle ersätta den gamla, som skulle stängas av i slutet av 2015.

Ett halvår innan deadline kom myndigheten fram till att de tekniska utmaningarna underskattats och att målsättningen inte skulle uppnås.

Ytterligare 20 miljoner kronor sköts till projektet. Men någon ny sajt blev det inte. I stället fick AF en uppdaterad version av sin gamla webbplats.

Annons
X
Annons
X
Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Foto: Yvonne Åsell

40 miljoner i skadestånd

Nyligen rapporterade SVT att Arbetsförmedlingen dömts till att betala 40 miljoner kronor i skadestånd till ett IT-bolag som anlitades för att digitalisera myndighetens handlingar.

Projektet, som skulle sparat 170 miljoner kronor om året, slutade i totalt haveri när allvarliga fel i systemet upptäcktes.

13 000 medarbetare hade utbildats och cirka fem miljoner handlingar förberetts för scanning när Arbetsförmedlingen drog i nödbromsen.

Det slutade med att myndigheten stämde IT-bolaget på 40 miljoner kronor som i sin tur stämde Arbetsförmedlingen på lika mycket.

Tingsrätten gick på bolagets linje och konstaterade i domen att myndigheten inte fullföljt sina uppgifter. Arbetsförmedlingen ska betala cirka 40 miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnaderna.

Men notan till skattebetalarna för det havererade digitaliseringsprojektet är högre än så. Arbetsförmedlingen har tvingats utveckla ett eget digitaliseringsverktyg för 25 miljoner kronor.

Arbetsförmedlingen döms att betala 40 miljoner efter IT-haveri svt.se
Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Foto: Marcus Ericsson/TT

  Köpte ut anställda för skattemiljoner

  SvD Näringsliv avslöjade nyligen att Arbetsförmedlingen betalat ut över 30 miljoner kronor i avgångsvederlag till medarbetare sedan 2015.

  En person har varit arbetsbefriad i åtta månader och dessutom fått 16 månadslöner utbetalda. Notan till skattebetalarna för det aktuella utköpet landade på 3,9 miljoner kronor.

  Vissa anställda har fått upp till 22 månaders arbetsbefrielse, andra har fått pengar i en klumpsumma. I en del fall har man fått både och.

  Myndigheten har även betalat utbildningar och anlitat externa aktörer för att hitta ett annat jobb till personer man velat bli av med. Kostnad för en sådan så kallad ”outplacement” av medarbetare har gått på mellan 30 000 och 50 000 kronor per person.

  Kurt-Ove Åhs, som är HR-chef på AF, säger att det finns en gräns för hur mycket pengar Arbetsförmedlingen är beredda att betala i avgångsvederlag.

  – Den är inte skriven i sten. Undantagsvis, och det har inte skett många gånger, har vi träffat avtal på två år. Men i genomsnitt brukar det röra sig om högst ett år. Vi jobbar mycket med att hushålla med statens medel. Det är en del av vårt uppdrag, säger han.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Foto: Tomas Oneborg

  Mobilsurf för 400 000 kronor

  Arbetsförmedlingens före detta generaldirektör Angeles Bermudez-Svanqvist hamnade i blåsväder 2013 när det uppdagades att hon mobilsurfat för cirka 300 000 kronor på cirka ett år.

  Den skyhöga räkningen berodde på att hon glömt stänga av dataroamingen under utlandsbesök.

  Bermudez Svankvist slog ifrån sig kritiken och hävdade att hon inte kände till att man måste stänga av roamingen.

  I en intervju med SvD Näringsliv berättade Bermudez Svankvist att hon inte visste att Arbetsförmedlingen saknade roamingspärr.

  – Rutinerna har inte fungerat internt hos oss och vi har vidtagit åtgärder och genomfört en omorganisation på it-avdelningen, sa hon då.

  Omorganisationen bestod bland annat i en petning av den dåvarande it-chefen, som sedan slutade.

  Ett år efter att före att detta generaldirektörens skyhöga mobilsrurfräkningn blev känd fick skattebetalarna stå för ytterligare en vidlyftig mobilsurfräkning.

  En anställd på Arbetsförmedlingen mobilsurfade för 100 000 kronor när han var på semester utomlands.

  Ärendet hamnade hos personalnämnden som bedömde att mannen begått en tjänsteförseelse som är så pass allvarlig att det motiverar löneavdrag. Mannen hävdade i sin tur att han använt telefonen i tjänsten.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Foto: Jessica Gow/TT

  Miljoner i konsultarvoden

  År efter år hamnar Arbetsförmedlingen på bottenplaceringen när det gäller svenskarnas förtroende för myndigheter.

  AF har under flera år arbetat med ett så kallat ”förnyelsearbete” som ska vända på trenden.

  Förra året rapporterade DI att Arbetsförmedlingen på två år lagt minst 58 miljoner kronor på konsulter för att få chefer att ”gå åt samma håll”. Summan avser konsultarvoden för förnyelsearbetet 2014 och 2015.

  DI avslöjade att det bland annat handlar om omfattande köp av chefskurser, visualiseringsstöd, workshops, kommunikationsplaner och andra konsultprodukter.

  Men Arbetsförmedlingens anseende ligger fortfarande på botten, jämfört med andra myndigheter.

  2016 års mätning från Sifo visade att AF, på en skala mellan −65 och +135, låg på –22 i ett så kallat anseendeindex. Genomsnittet för de svenska myndigheterna ligger på +29.

  Miljonrullning utan resultat hos Arbetsförmedlingen di.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X