Vem kan seglaAf Chapman återuppstår på terapidivanen

Eva-Marie Liffner (f 1957) är flerfaldigt prisbelönt för sina historiska romaner som blandar fantasi, om  bland andra Carl Jonas Love Almqvist och syskonen Brontë. I sin nya dokumentärroman ger hon Fredric  Af Chapman  kropp.
Eva-Marie Liffner (f 1957) är flerfaldigt prisbelönt för sina historiska romaner som blandar fantasi, om bland andra Carl Jonas Love Almqvist och syskonen Brontë. I sin nya dokumentärroman ger hon Fredric Af Chapman kropp. Foto: Daniel Pedersen

Vem var egentligen Fredric af Chapman? Många förknippas kanske namnet med ett vandrarhem på Skeppsholmen i Stockholm. I sin nya dokumentärroman blandar Eva-Marie Liffner skickligt fakta och fiktion, tycker SvD:s kritiker.

Under strecket
Publicerad
Eva-Marie Liffner

Eva-Marie Liffner

Foto: Daniel Pedersen
Annons

Eva-Marie Liffner är sig lik. Att läsa en roman av henne innebär att – från första raderna – kastas bakåt i tiden, insupa dofter, se dåtida miljöer framför sig, höra den tidens språkbråk. Att i historiska dokumentärromaner som bygger på gedigen forskning påminnas om att det som är nu alltid har trådar till det förgångna. Och att därtill bli fullkomligt förvirrad av vad som är uppdiktat och sant och vad som är då och nu. Den här författaren leker och blandar ohämmat.

Det innebär också att känna igen sig, i stil och berättarröst. Eva-Marie Liffner har sedan debuten 2001 utvecklats till en konsekvent och egen författare, oavsett om hon som i de senaste romanerna ”Lacrimosa” (2011) skriver om Tintomara och Carl Jonas Love Almqvist, eller i ”Blåst” (2016) om syskonen Brontë.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons