Advokater: Upphandling blir politiskt slagträ

Statsminister Stefan Löfven vill se jobbskapande åtgärder i offentlig upphandling och civilminister Ardalan Shekarabi har tillsatt en utredning, skriver fem advokater.
Statsminister Stefan Löfven vill se jobbskapande åtgärder i offentlig upphandling och civilminister Ardalan Shekarabi har tillsatt en utredning, skriver fem advokater. Foto: Marcus Ericsson/TT, Fanni Olin Dahl/TT

Det politiska trycket har ökat att använda offentlig upphandling som ett verktyg för sociala krav. Men det är en riskfylld väg som öppnar för godtycke och rätts­osäkerhet, skriver advokater vid Advokatfirman Lindahl.

Publicerad
Annons

Offentlig upphandling reglerar processen för den offentliga sektorn att ingå kommersiella avtal. Nu har upphandling emellertid blivit ett politiskt slagträ. Civilminister Ardalan Shekarabi förutser att det ska bli möjligt att ställa villkor i nivå med svenska kollektivavtal och har därför tillsatt en utredning som ska se över vilka sådana villkor som kan göras obligatoriska. Stefan Löfven har uttalat att 10 000 personer skulle kunna lämna långtidsarbetslös­heten genom jobbskapande åtgärder i offentlig upphandling. Uttalandena får avtryck i regional och lokal politik. Alla vill ha justa arbetsvillkor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons