Annons
X
Annons
X

Advokaten: ”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Wikileaksgrundaren Julian Assange är nu efterlyst i hela världen. Men han har överklagat sin häktning till Svea hovrätt.

Mark Stephens, Julian Assanges brittiske advokat, säger att häktningsbeslutet var ”fullständigt onödigt”, eftersom Julian Assange vid upprepade tillfällen har erbjudit att låta sig förhöras.

Tingsrättens beslut att häkta Julian Assange har överklagats.

– Jag sitter och skriver på det nu, sa advokat Björn Hurtig när SvD talade med honom på fredagseftermiddagen.

I överklagandet skriver advokat Björn Hurtig att Assange vid flera tillfällen framfört att han ställer sig positiv till att delta i förhör och att han själv föreslagit flera tänkbara datum. Men inget av dessa datum har godtagits av åklagaren, vid ett tillfälle med förklaringen att en av utredarna var sjuk.

Annons
X

”Det ska dock hållas i minnet att Julian Assange är en mycket upptagen man med engagemang över hela världen”, skriver Hurtig.

Innan Assange lämnade landet frågade han åklagaren om det fanns något hinder för det och det fanns det inte, enligt en telefonkontakt. Då fanns inte heller något önskemål om förhör. Assange lämnade alltså inte landet för att undkomma lagföring eller straff, skriver Hurtig.

Halva överklagandet har belagts med sekretess av tingsrätten då det rör innehållet i utredningen.

Mark Stephens, Julian Assanges brittiske advokat, säger att häktningsbeslutet var ”fullständigt onödigt”, eftersom Julian Assange vid upprepade tillfällen har erbjudit att låta sig förhöras. Först under de 40 dagar han stannade i Sverige efter polisanmälan. Sedan på svensk mark i Storbritannien i form av den svenska ambassaden, samt även på flera andra sätt, som genom en videokonferens.

– Det här är normala sätt att hålla förhör även när det gäller brott som mord eller terrorism, så vi kan inte förstå varför åklagaren agerar så här, säger Assanges brittiska advokat Mark Stephens till SvD.se.

– Jag har arbetat som advokat i 30 år och jag har aldrig varit med om något liknande, inte ens i fråga om kontakter med tredje världen. Det känns som om Marianne Ny försöker att komplicera saker och ting, samt få uppmärksamhet.

Stephens säger att häktningsbeslutet till att börja med går att överklaga i två instanser i Sverige. Sedan även i Magistrates court i England om och när ärendet hamnar där, eftersom den häktade måste gå igenom ett utlämningsförhör innan en utlämning kan ske. Om domstolen begär utlämning kan personen överklaga beslutet.

Hur ser gången ut i Storbritannien vid en internationell efterlysning?

– När arresteringsordern skickas till Europol i London, som sedan kontaktar vår advokatbyrån. Efter det hamnar arresteringsordern på International arrest department vid Scotland Yard, säger Mark Stephens.

– Det tar minst fem arbetsdagar.

Varför vägrar Julian Assange att åka till Sverige?

– Det handlar om mediacirkusen som han utsätts för. Men det viktigaste skälet är att det är svårt och komplext för Julian Assange att byta land. Det var ett av skälen till att han i första hand väntade i 40 dagar i Sverige på de här förhören. Han är övervakad av bland annat Pentagon och olika säkerhetstjänster

En begäran om att Assange ska efterlysas internationellt kom i dag från åklagaren till IPO, Rikskriminalens enhet för internationellt polissamarbete.

– Vi har kvalitetssäkrat den och håller nu på att översätter den till engelska. Den kommer att gå ut under eftermiddagen, säger polisintendent Tommy Kangasvieri till TT.

En internationell efterlysning läggs ut i tre system; det svenska, Schengensystemet SIS och Interpol.

På frågan hur lång tid det brukar ta innan en efterlyst person grips svarar Kangasvieri:

– Det kan gå ganska fort.

Det finns tre vanliga sätt för polisen i det land där den efterlyste befinner sig att få tag på honom. Det enklaste är om vederbörande finns registrerad på någon adress i landet då man bara åker dit och hämtar honom. Många åker dit när de blir stoppade i trafikkontroller och deras körkort körs mot polisens register. Är de efterlysta kan de gripas på plats.

– Om de försöker lämna landet med flyg så säger det pling i systemet när deras pass kontrolleras, säger Kangasvieri.

TT: Assange avser ju överklaga häktningen i eftermiddag - hur gör ni om hovrätten kommer fram till att han inte ska häktas?

– Då återkallar vi efterlysningen helt enkelt, säger Kangasvieri.

TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X