Annons
X
Annons
X

Släppta 23-åringen skyddas på hemlig ort

På torsdagen erkände den skadade 36-årige mannen båda morden på Ikea. 23-åringen, som begärdes häktad misstänkt för medhjälp, släpptes på fri fot.

– Han hade ingen aning om att det här skulle hända, säger 23-åringens advokat Maria Wilhelmsson.

Knivattacken på Ikea
Advokat Maria Wilhelmsson tillsammans med 23-åringen, under den gröna tröjan, vid häktningsförhandlingen i tingsrätten på torsdagen. Till höger, en tolk.
Advokat Maria Wilhelmsson tillsammans med 23-åringen, under den gröna tröjan, vid häktningsförhandlingen i tingsrätten på torsdagen. Till höger, en tolk. Foto: MAJA SUSLIN/TT

SvD i Västerås Det har gått fyra dagar sedan en 55-årig kvinna och hennes 27-åriga son knivskars till döds inne på möbelvaruhuset Ikea i Västerås. Dådet har väckt starka känslor över hela landet och frågetecknen om vad som egentligen hände är många.

När polisen kom till platsen på måndagen påträffades en svårt skadad 36-årig man som transporterades akut till sjukhus. Efter att ha opererats och legat nedsövd vaknade mannen på torsdagen – och han tog då på sig hela skulden för dubbelmordet.

Tingsrätten i Västerås tog sedan beslutet att mannen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord. 36-åringen närvarade inte under häktningsförhandlingen, men erkände brottet över en sprakig telefonlinje.

Annons
X

I samband med brottet greps också en 23-årig man som var och handlade tillsammans med 36-åringen strax innan brottet.

Tidigt på torsdagen begärdes även han häktad på sannolika skäl misstänkt för mord – men bara ett par timmar före förhandlingen skulle börja sänkte åklagaren misstanken till skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Tingsrätten ansåg dock att det inte fanns någon grund för att häkta mannen och han försattes på fri fot.

Maria Wilhelmsson, 23-åringens advokat, var chockad över att misstankegraden först höjdes mot hennes klient.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – 36-åringen ville ut och handla och min klient följde med honom. Han hade ingen aning om att det här skulle hända och det var lika chockartat för honom som för alla andra, säger Maria Wilhelmsson.

  Hon berättar att 23-åringen sprungit från platsen av rädsla och att bara varit ”på fel plats vid fel tillfälle”.

  – Han kommer nu att få skydd, sa Maria Wilhelmsson.

  Enligt vlt.se ska mannen föras till hemlig ort tillsvidare.

  Åklagaren Eva Morén förklarade att misstankarna ändrades gentemot 23-åringen efter att 36-åringen vaknat och tagit på sig morden.

  – 36-åringen har sagt att han varit ensam gärningsman, säger hon.

  **36-åringens advokat **Per-Ingvar Ekblad pratade med sin klient för första gången under häktningsförhandlingen på torsdagen via telefon.

  – Jag har varit advokat länge och varit försvarare i många våldsdåd, men det här är såklart fruktansvärt. Men jag kan inte gå närmare in på hur min klient mår eller varför han gjort det här, säger Ekblad.

  Det är fortfarande oklart hur 36-åring ådragit sig sina skador.

  Enligt advokaten kommer 23-åringen få skydd när han nu släpps. Förhören med den 36-åriga mannen kommer att fortsätta och på torsdagen var han fortfarande kvar på sjukhuset.

  Annons
  Annons
  X

  Advokat Maria Wilhelmsson tillsammans med 23-åringen, under den gröna tröjan, vid häktningsförhandlingen i tingsrätten på torsdagen. Till höger, en tolk.

  Foto: MAJA SUSLIN/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X