Annons
X
Annons
X

Norsk advokat: ”Påminner om judedeporteringar”

Under tisdagen fortsatte de norska förberedelserna inför att tvångsavvisa asylsökande till Ryssland. Händelsen har väckt stark kritik inom FN och bland flyktingorganisationer.

Den norske advokaten Halvor Frihagen säger att avvisningarna påminner om andra världskrigets judedeporteringar.

Flykten till Europa
Asylsökande vid flyktingboendet i Sør-Varanger vid den norsk-ryska gränsen protesterar mot tvångsutvisningarna till Ryssland.

Asylsökande vid flyktingboendet i Sør-Varanger vid den norsk-ryska gränsen protesterar mot tvångsutvisningarna till Ryssland. Foto: Privat.

Förra året blev det stor uppmärksamhet kring nyheten om asylsökande som genom ett kryphål i lagen cyklade över gränsen från Ryssland till Norge. Nu har de omkring 5 500 asylsökande återigen blivit föremål för nyhetsartiklar.

Den norska regeringen vill att flyktingarna tvångsavvisas till Ryssland utan sedvanlig asylprövning i Norge. Beslutet har väckt kritik eftersom flera människorättsorganisationer kritiserat Rysslands sätt att hantera asylsökande. Förra året fällde Europadomstolen Ryssland för att ha försökt utvisa asylsökande till Syrien.

Under helgen transporterades asylsökande från hela Norge till ett flyktingboende i Kirkenes vid den norsk-ryska gränsen. Polisen har varit förtegen om syftet med aktionen, men källor uppger för norska TV2 att asylsökande under tisdagen kommer att tvingas in i bussar och köras till Ryssland.

Annons
X

Under måndagen hungerstrejkade en del av de asylsökande i protest mot tvångsavvisningarna.

Tidningen VG har intervjuat Eirik Nilsen, volontär från organisationen Refugees Welcome to The Arctic som är på plats vid flyktingboendet.

– Folk har fått besked om att de ska transporteras till tågstationen i Murmansk. I Murmansk är det 37 minusgrader. Folk gråter, är livrädda och apatiska, säger han till tidningen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den norska advokatfirman Andersen Bache-Wiig har engagerat sig i ärendet och vänt sig till Europadomstolen för att försöka stoppa avvisningarna. Halvor Frihagen, en av firmans advokater, säger att avvisningarna för tankarna till deporteringen av judar under andra världskriget.

  – Att de omhändertas på det här sättet utan att veta vilket myndighetsbeslut som ligger bakom och utan att veta vad som kommer att hända är något vi inte sett i Norge tidigare, om vi bortser från deporteringen av judar under andra världskriget, säger han till TV2.

  Också FN:s flyktingorgan UNHCR har kritiserat tvångsavvisningarna.

  Enligt NRK transporterades under tisdagskvällen en grupp asylsökande från Kirkenes till Ryssland efter att ha medgivit till föras över till Ryssland.

  Under tisdagskvällen svarade invandrings- och integrationsministern Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet på kritiken.

  – Villkoret för avvisningarna är att de inte riskerar en behandling som står i strid med konventioner om mänskliga rättigheter eller att de skickas till ett land där de kan utsättas för sådan behandling. Ryssland är tryggt för de flesta, säger hon enligt Aftenposten.

  Annons

  Asylsökande vid flyktingboendet i Sør-Varanger vid den norsk-ryska gränsen protesterar mot tvångsutvisningarna till Ryssland.

  Foto: Privat. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X