Annons
X
Annons
X

Advokat kräver ny rättegång

Nyheten om att domaren i Pirate Bay-rättegången kan misstänkas vara jävig får TPB:s advokater att regera skarpt.
– Jag kommer kräva att hovrätten undanröjer tingsrättens dom, säger Peter Althin, som företräder TPB:s Peter Sunde.

Foto: SCANPIX ARKIV

Läs fler artiklar om kravet på ny rättegång:

För advokaterna till de anklagade i Pirate Bay-målet kom nyheten om domarens misstänkta jävsituation som en överraskning.

– Jag är oerhört förvånad, för att inte säga förskräckt, säger advokat Peter Althin till SvD.se.

Annons
X

Att den fällande domen ska överklagas har stått klart sedan länge. Med anledning av jävsituationen kommer advokat Althin byta ut sitt förstahandsyrkande gällande överklagan för sin klient Peter Sundes del.

– Före yrkandet om frikännande dom och befrielse från skadeståndsskyldigheten kommer vi att kräva att hovrätten undanröjer tingsrättens dom och begär att tingsrätten tar om rättegången, säger han till SvD.se.

Redan före rättegången aktualiserades jävsfrågan när en av de ursprungliga nämndemännen vid rättegången, en tonsättare, fick lämna sitt uppdrag eftersom han bedömdes som jävig.

– Särkskilt med den bakgrunden gör det mig förskräckt att domaren ville försätta sig i en situation som den här, där kopplingen kan vara ägnad att rubba hans förtroende.

Hur kan det komma sig att ni inte visste?

– Jag utgår ifrån lagstiftningen, där det tillkommer domaren att själv pröva det här. Jag har ingen möjlighet att kontrollera alla hans komplicerade inblandningar, säger Peter Althin.

– Det här är en fars som bara fortsätter, säger den piratdömde Peter Sunde till TT.

Men han är kluven inför tanken på att rättegången i tingsrätten skulle tas om.

– Det är jobbigt att behöva ta om den. Vi vill klara av det här målet så fort som möjligt. Men vi vill samtidigt att det ska gå rätt till så då måste man egentligen ta om den för att det ska kännas korrekt, säger Sunde

Sunde är också förvånad över att domaren inte berättat om sitt medlemskap i de aktuella föreningarna.

– Det är oerhört märkligt. Särskilt efter att vi gjorde honom uppmärksam på att det fanns jäviga nämndemän och att han kvittade ut en av dem.

Han har ju försökt framställa det som att han ställde frågan om det, men det gjorde han först efter att vi uppmärksammat honom på det, säger Sunde.

– Då borde han ju insett att han själv också är i en jävssituation.

Advokat Ola Salomonsson som företräder Gottfrid Svartholm Warg har inte bestämt sig för hur han ska agera, men poängterar även han situationen där en nämndeman jävades ut.

– Frågan om jäv är så central och eftersom det uppstod en annan jävsituation så känns detta fel.

– Det känns olyckligt att han inte själv tar avstånd från ett sådant här mål, säger Ola Salomonsson till SvD.se.

Han reagerar även på skiv- och filmbolagens tystnad.

– Tydligen är Tomas Norström, Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted medlemmar i samma förening. Ingen av dem har nämnt detta. De kanske inte har tyckt att det funnits skäl men det känns lite överraskande.

Advokat Jonas Nilsson vill avvakta och undersöka saken innan han fattar beslut om att gå vidare eller inte.

– Skulle domaren vara med i en styrelse där man i stadgarna har synpunkter på upphovsrätt eller fildelning får man se allvarligt på detta. Det har betydelse om föreningen har en ståndpunkt som har betydelse för det målet har handlat om.

Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X