Advokat: Kommer inte medverka i skådespelet

Migrationsverkets uppfattning om hur vi advokater ska utföra uppdraget som offentligt biträde är ur ett advokatetiskt perspektiv fullständigt oacceptabel, skriver debattören.
Migrationsverkets uppfattning om hur vi advokater ska utföra uppdraget som offentligt biträde är ur ett advokatetiskt perspektiv fullständigt oacceptabel, skriver debattören. Foto: TT, pressbild

Migrationsverkets reducering av den ekonomiska ersättningen till biträden i asylärenden har gått så långt att det är att anse som oförenligt med advokatetiken att fortsätta åta sig uppdrag. Det skriver advokat Henrik Stolare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den som söker asyl i Sverige har normalt rätt till juridiskt biträde under asylprocessen. Det är Migrationsverket som förordnar offentliga biträden och som sedan i samband med att asylfrågan avgörs fattar beslut om ersättningen till biträdet. Man behöver inte vara verksam på advokatbyrå för att agera som offentligt biträde i utlänningsärenden, men historiskt sett är det en vanlig ordning och något som ofta hålls fram som en av garantierna för en rättssäker migrationsprocess.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons