Advokat: Jag skäms över vad Sverige nu gör

Den här artikeln handlar om de konkreta konsekvenserna av att skriva upp ett barn i ålder, och den tvivelaktiga myndighetsutövningen som orsakar ålders­uppskrivningen. Detta är svenska myndigheters födelsedagspresent till flyktingbarn på den 18-årsdag vi själva skapat, skriver advokat Emilie Hillert.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är glasklart för mig, hur det system vi skapat sparkar på den som redan ligger, skriver artikelförfattaren.

Foto: Tomas Oneborg

Emilie Hillert

Foto: Pressbild
Annons

Jag skäms när jag måste förklara den fruktansvärda sanningen. Att behöva redogöra för konsekvenserna av att skriva upp ett barn i ålder. Och då talar jag inte om det som väntar i hemlandet. Utan det som vi i Sverige kommer att utsätta honom för fram till dess.

Jag sitter på ett möte med en afghansk pojke. Fram till nyss var han ett barn. Han var full av framtidstro. Redan efter ett par år i Sverige talar han flytande svenska och han ska få börja på ett ordinarie gymnasieprogram till hösten. På en sekund förändras allt, och hans hopp dör. Hans hy är blek, hans blick är tom och läppen börjar darra. Jag ser på när hans liv slås i spillror. Smärtan i hans ögon gör ont i min kropp. Hur kunde det bli så fruktansvärt fel?

Annons
Annons
Annons