Annons
X
Annons
X

Advokat: ”Häpnadsväckande av Tele 2”

Skivbolagsföreträdaren Peter Danowsky ger inte mycket för Tele 2:s beslut förstöra användarnas ip-adresser.
– Vi får väl se när den dagen kommer, om de vågar trotsa domstolen, säger Peter Danowsky till SvD.se.

Internetoperatören Bahnhof har redan bestämt sig för att inte spara internetanvändarnas ip-adresser.

Nu tänker även bredbandsjätten Tele 2 kringgå Ipred-lagen genom att lova sina 600 000 bredbandskunder att inte lagra deras användaruppgifter.

– Det är häpnadsväckande att någon som påstår sig vara en seriös teleoperatör vill medverka till lagbrott, vilket är innebörden av vad de gör, säger advokat Peter Danowsky juridiskt ombud i första Ipredfallet och företräder skivbolagens intresseorganisation IFPI i Pirate Bay-rättegången.

Annons
X

– Det kommer sannolikt få seriösa kunder att tänka över vad Tele 2 är för bolag.

Tele 2:s vd säger till TT att beslutet att kringgå lagen är en eftergift på kundernas önskemål och ett sätt att stärka kundens integritet.

– Stora delar av internettrafiken handlar om illegal fildelning vilket gör den till en viktig inkomstkälla för internetoperatörerna, säger Peter Danowsky.

Han ser dock risken att fler internetoperatörer följer i Tele 2:s och Bahnhofs spår – och på så sätt gör Ipredlagen tandlös – som minimal.

– Alla i riksdagen har utgått ifrån att internetoperatörerna är lojala mot lagstiftningen och inte vill medverka till brott. Om Tele 2 intar den här attityden och det följs av andra operatörer blir det en skärpning av lagen i framtiden.

Justiteminister Beatrice Ask hade på måndagen ingen möjlighet att kommentera Tele 2:s agerande.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X