Annons
X
Annons
X

Advokat: Häktningen är omänsklig

I dag häktades fem personer misstänkta för inblandning i guldrånet i Södertälje i fredags. En 26-åring som sköts av polisen och som har livshotande skador häktades i sin frånvaro.

Mannens advokat menar att det kan förvärra hans hälsoläge.

En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.
En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt. Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX

26-åringen vårdas sedan rånet i fredags på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Enligt mannens advokat Serpil Güngör svävar han mellan liv och död.

I dag beslutade Södertälje tingsrätt att
häkta mannen i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

– Jag tycker att det är bedrövligt att han ens begärdes häktad, och nu har tingsrätten beslutat att också häkta honom. Han kan inte på något sätt påverka utredningen, och det finns ingen risk att han flyr, säger Serpil Güngör.

Annons
X

Enligt henne är häktningen omänsklig, och hon befarar att den kan leda till att mannens hälsoläge förvärras.

– Han fick besöksrestriktioner, och det innebär att människor inte kan hälsa på honom på sjukhuset. Nu gick åklagaren visserligen med på att göra ett undantag för de närmaste anhöriga, men det kommer ändå att påverka honom.

Åklagaren Marie-Louise Pettersson säger till SvD att även om mannen inte kan fly eller påverka utredningen nu, kan det läget snabbt förändras, och därför valde hon att begära 26-åringen häktad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dag häktades också ytterligare två män, 19 respektiva 22 år gamla, som misstänks ha deltagit i rånet. Två kvinnor, 21 och 22 år gamla, häktades för att ha hjälpt rånarna genomföra brottet.

  22-åringen häktades strax efter 26-åringen. Också 22-åringens advokat, Slobodan Jovicic, är upprörd över tingsrättens beslut. Hans klient nekar till all inblandning i rånet och har enligt Slobodan Jovicic ett bra alibi för råntillfället, som polisen inte brytt sig om att kontrollera.

  – Det här bevisar att det är oerhört lätt att häktas. Man påstår att min klient är gärningsman. Men bevisningen är oerhört tunn. Det rör sig om lösryckta indicier, säger Slobodan Jovicic.

  19-åringens advokat Martin Cullberg säger att hans klient nekar till att på något sätt vara inblandad i brottet.

  Marie-Louise Pettersson anser att bevisningen är tillräcklig för häktning, och konstaterar att rätten också gick på hennes linje. Nu fortsätter utredningen mot de misstänkta rånarna. Enligt Marie-Louise Pettersson kan det bli fler gripanden, och hon säger att det inte är klarlagt hur många personer som deltog i rånet.

  Hållpunkter för dagens förhandlingar:

  09.00: Häktningsförhandling 26-åringen (misstänkt för grovt rån) och 22-åringen (misstänkt för grovt rån).

  10.30: Häktningsförhandling den 21-åriga kvinnan (misstänkt för medhjälp till grovt rån).

  11.00: Häktningsförhandling 22-åriga kvinnan (misstänkt för medhjälp till grovt rån).

  11.30: Häktningsförhandling 19-åringen (misstänkt för grovt rån).

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  En av de misstänkta guldrånarna i Södertälje förs in till häktningsförhandlingarna i Södertälje tingsrätt.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X