X
Annons
X

Adonis har anammat jihadisternas syn på islam

När Nobelprisfavoriten betraktar kriget i Syrien och dess följder är hans kritik mot islam inte nådig. Men genom att bara utgå från salafisternas snäva tolkning av läran ger han de intoleranta fanatikerna rätt i att deras väg är den enda, skriver Elizabeth Özdalga.

Läs mer om Bokhösten 2016
Ali Ahmad Said Asbar (främst känd under pseudonymen Adonis) är en av världens främsta poeter, men även hård kritiker av islam. I
Ali Ahmad Said Asbar (främst känd under pseudonymen Adonis) är en av världens främsta poeter, men även hård kritiker av islam. I "Våld och islam" samtalar han med sin franska översättare, psykoanalytikern Horia Abdelouahed om följderna av kriget i Syrien. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Våld och islam” bygger på en dialog mellan den syriske poeten Adonis (f. 1930) och hans franska översättare Houria Abdelouahed, som också är psykoanalytiker. Bakgrunden till detta samtal är de senaste årens blodiga inbördeskrig i Syrien, där motståndet mot Assad-diktaturen är starkt splittrat och där olika jihadistiska grupper med Islamiska Staten (i boken Daesh) i spetsen spelat en framträdande roll. Att så mycket av krigets grymheter utövats – och utövas – i islams namn har lett till att också grunderna för religionen som sådan kommit att ifrågasättas.

Ali Ahmad Said Asbar (främst känd under pseudonymen Adonis) är en av världens främsta poeter, men även hård kritiker av islam. I "Våld och islam" samtalar han med sin franska översättare, psykoanalytikern Horia Abdelouahed om följderna av kriget i Syrien.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X