Annons

”Adhd-epidemin kan bara stoppas på ett sätt”

Varför har adhd-diagnoserna ökat så drastiskt i Sverige den senaste tiden? Det undersöker Katarina Bjärvall i sin bok ”Störningen: Adhd, pillren och det stressade samhället”.
Varför har adhd-diagnoserna ökat så drastiskt i Sverige den senaste tiden? Det undersöker Katarina Bjärvall i sin bok ”Störningen: Adhd, pillren och det stressade samhället”. Foto: Lars Pehrson och Ordfront

KULTURDEBATT | Varför alla dessa adhd-diagnoser i Sverige? Katarina Bjärvall undersöker i sin bok diagnosboomen och industrin som lever på den. Bara en blind kan undgå att se sambandet mellan den eskalerande psykiska ohälsan och det digitala missbruket, menar Fredrik Svenaeus, författare och professor vid Södertörns högskola.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I sin nyutkomna bok ”Störningen: Adhd, pillren och det stressade samhället” (Ordfront 2019) undersöker Katarina Bjärvall en omdebatterad utveckling i Sverige: hur adhd-diagnoserna de senaste tio åren har ökat med flera hundra procent.

Författaren har gjort ett gediget journalistiskt arbete, och hon lyfter fram alla orsaksfaktorer som måste tas med i beräkningen. Den tilltagande stressen i vardagslivet, en alltmer konkurrensutsatt arbetsmarknad, en skola i pedagogisk kris, skärmmissbruket, en hälso- och sjukvård som inte räcker till, vinsthungriga läkemedelsbolag och en uppsjö av konsultbolag och utredningsfirmor som erbjuder sig att ställa diagnoser och lära oss hur vi ska ta hand om våra störda hjärnor.

Annons
Annons
Annons