Adeln slåss för sina namn

Varje år överklagar Riddarhuset efternamn som svenskar vill ta. Nu vill man att lagen skärps så det blir svårare att anta äldre utdöda adelsnamn. Bo Lovenhjelm stred mot Riddarhuset i tre år innan han till slut fick igenom sitt nya efternamn.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
I dag finns det bara cirka 600 av 2 900 adliga släkter kvar i Sverige. På väggen i riddarhussalen hänger några av släkternas vapensköldar.  ”De här namnen gavs en gång med ensamrätt”, säger Erik Tersmeden, vice ordförande i Riddarhusets direktion för namnfrågor.

I dag finns det bara cirka 600 av 2 900 adliga släkter kvar i Sverige. På väggen i riddarhussalen hänger några av släkternas vapensköldar. ”De här namnen gavs en gång med ensamrätt”, säger Erik Tersmeden, vice ordförande i Riddarhusets direktion för namnfrågor.

Foto: GUNNAR LUNDMARK
Annons

När Bo Randahl från Staffanstorp i Skåne skulle gifta sig ville han och hans fru hitta ett gemensamt namn som skulle fungera internationellt. Det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Namnet de till slut valde – Lovenhjelm – hade redan hunnit godkännas och kungöras av Patent- och registreringsverket, PRV, när Riddarhuset gjorde en invändning och överklagade med hänvisning till att det kunde förväxlas med adelsnamnen Löwenhielm och Löwenhjelm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons