Adam, 10 år, har aldrig kunnat se

Hur är det att leva som blind? Adam vet, han ser ingenting. Men det hindrar inte honom från att gå i skolan, spela piano, fotboll och dataspel.

Adam tillsammans med sina systrar Mimi och Maja. De går ofta den här vägen och hälsar på kusinerna som bor i närheten.
Adam tillsammans med sina systrar Mimi och Maja. De går ofta den här vägen och hälsar på kusinerna som bor i närheten. Foto: Ari Luostarinen

När Adam föddes för ungefär tio år sedan hände något ovanligt. När en kvinna väntar barn brukar det ta ungefär 40 veckor innan barnet kommer ut. Adams mamma födde trillingar redan i vecka 23.

En sådan tidig födsel kan vara farlig, eftersom barnet i magen inte är färdigutvecklat. Adam var ensam i trillingskaran om att överleva födseln. Hans syn gick däremot inte att rädda och Adam blev blind.

När SvD Junior träffar Adam och hans yngre systrar Maja, 9, och Mimi, 6, sitter de tillsammans i en soffa. Syskonen pratar om en ­situation som de alltför ofta är med om.

–  Det händer att folk kollar konstigt på Adam när vi till exempel är i affären. De tänker nog att han är annorlunda. Men Adam är inte så annorlunda. Han är blind, och blinda personer kan göra nästan allt som vi som ser kan, säger Maja.

–  Har de inget vett undrar jag? säger Adam.

Adam, som är ensam om att vara blind i familjen, märker inte dessa blickar från främlingar. Men han tycker att kunskapen om vad blinda personer kan, och inte kan göra, är väldigt låg. Att en blind person inte skulle kunna läsa, spela dataspel eller hålla på med idrott är helt fel. Det var också därför systern Maja hörde av sig till SvD Junior. Adam och hans familj vill att fler ska förstå att livet som blind inte är så annorlunda som många verkar tro.

–  Kunskapen kan bara bli bättre om man pratar om det, säger Maja.

–  Jag spelar piano två gånger i veckan och tränar fotboll en gång i veckan. Då använder man en boll med en bjällra som plingar så att man hör var bollen är någonstans. Fotboll är mycket kul, säger Adam.

Utöver fotbollsintresset är Adam också mycket intresserad av ­musik. Piano har han spelat sedan han var två år. Ibland lägger han upp filmer på Youtube från när han spelar piano och flera klipp har fått tiotusentals visningar.

Adam spelar favoritinstrumentet piano. Han spelar klassisk musik hos en pianolärare två gånger i veckan. I framtiden vill Adam gärna jobba som musikproducent. Foto: Ari Luostarinen

Adam vet exakt hur lång tid det tar att starta keyboarden som han använder hemma – åtta sekunder. Att han varken ser tangenterna eller de spakar och inställningar som går att justera spelar ingen roll. Han har tränat så länge och händerna vet var allt sitter.

–  Jag spelar mycket klassiskt, som Bach. Men musikgenren reggae­ton är min favorit, säger Adam samtidigt som han spelar.

I skolan där Adam går är musik en stor del i undervisningen.

Vänner har han gott om. ­Några är blinda, men de flesta kan se. I skolan har han en assistent som bland annat hjälper ­honom att ta fram skol­material som passar för blinda.

Adam läser punktskrift och använder elektronik med inbyggd talsyntes. Han berättar att han får den hjälp han behöver av ­familjen och andra människor som finns omkring honom.

Men ibland kan Adam känna att vissa personer är lite blyga och inte vet hur de ska hälsa på honom.

–  Jag vill att man går fram, tar mig på axeln, säger "hej Adam" och presenterar sig så att jag vet att personen pratar med mig.

Adam tillsammans med sina systrar Mimi och Maja. De går ofta den här vägen och hälsar på kusinerna som bor i närheten.

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 2

Adam spelar favoritinstrumentet piano. Han spelar klassisk musik hos en pianolärare två gånger i veckan. I framtiden vill Adam gärna jobba som musikproducent.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X