AD-droppar blir D-droppar

AD-droppar blir D-droppar när A-vitaminet plockas bort.
Och trots att barnen får i sig för lite D-vitamin sänker Livsmedelsverket ambitionen.
I fortsättningen ska alla bara få dropparna upp till två års ålder, i stället för fem.

Under strecket
Publicerad
Christian Baresel, 31 år, med Lisa, 1 år.
– Jaha, ska de ändra till två år? Men varför inte ge upp till fem år om det är bra för barnet? Det som skulle kunna påverka mig är om det blir dyrare, nu är ju dropparna fria på BVC.

Christian Baresel, 31 år, med Lisa, 1 år. – Jaha, ska de ändra till två år? Men varför inte ge upp till fem år om det är bra för barnet? Det som skulle kunna påverka mig är om det blir dyrare, nu är ju dropparna fria på BVC.

Annons

Först fick barnen fiskleverolja, sedan AD-droppar och nu får den unga generation ännu ett vitamintillskott att lägga på minnet: D-droppar.
– Barn får i sig tillräckligt med A-vitamin ändå, bland annat via berikad mjölk, välling och margarin. A-vitamin har blivit ett onödigt supplement i AD-droppar, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, nutritionist på Livsmedelsverket.

Tanken på att ta bort A-vitaminet ur AD-dropparna väcktes redan 1999, men lades på is sedan forskare i Göteborg sett ett statistiskt samband mellan lågt A-vitaminintag och plötslig spädbarnsdöd.
– Resultaten har inte upprepats i andra studier och prover på avlidna spädbarn har inte heller avslöjat någon brist på A-vitamin. Eftersom den svenska spädbarnsdödligheten är extremt låg anses det inte finnas någon risk med att ta bort tillskottet, säger Olle Hernell, professor vid Umeå universitet och ordförande i den expertgrupp som sett över rekommendationen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons