Action ska öka historieintresset

Det mest actionladade händelserna i Stockholms historia blir föremål för en ny bokserie på tio volymer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Historiska media har under redaktörskap av John Chrispinsson börjat ge ut serien som inleds med Stockholms blodbad och fortsätter med Slottsbranden och mordet på Gustav III.
Med serien vill förlaget skapa ett lättsamt och rikt illustrerat bokverk som skildrar viktiga och spännande händelser. Böckerna är på cirka hundra sidor och ska fånga in nya målgrupper bland de historieintresserade. Eftersom titlarna koncentreras till vissa speciella händelser kan de beskrivas utförligt.
I Stockholms blodbad skriver Ulf Sundberg om ett omdebatterade historiskt problem, nämligen om vad som egentligen hände de där regniga dagarna i november 1520 då högt uppsatta svenskar massakrerades på Stortorget och blodet flöt i gränderna.
I Lars Ericsons Mordet på Gustav III kan man läsa om komplotten som låg bakom och om hur stackars Ankarström fick ta skulden för alltihop, medan övriga attentatsmän diskret drog sig tillbaka.
Böckerna skildrar inte bara själva händelserna utan även vad som hände före och efter. Det gäller också
Magnus Jacobsons Slottet brinner. Här får man följa branden från de första rökslingorna till brandvakternas förseelser, den hemska branden och vad som sedan hände efter att Slottet brunnit.

Catharina Ingelman-Sundberg

Annons
Annons
Annons