Annons
X
Annons
X

Acta-striden hårdnar - krav på att förhandlingarna avbryts

EU-kommissionen kan inte ge den fulla insyn i Acta-förhandlingarna som EU-parlamentet kräver – det är beskedet från handelskommissionär Karel de Gucht. Svaret får parlamentariker att gå i taket. ”Avbryt förhandlingarna nu”, kräver vänsterpartisten Eva-Britt Svensson.

Tonen i tisdagskvällens Acta-debatt i EU-parlamentet var hård från första stund. Redan på förväg hade samtliga större partigrupper från vänster till höger enats om en
gemensam ståndpunkt: öppna upp förhandlingarna och ge både parlamentet och medborgarna full insyn.

– Det är en fullkomligt absurd situation där vi bakom stängda dörrar måste fråga kommissionen om innehållet i det avtal vi ska fatta beslut om, sade den svenska miljöpartisten Carl Schlyter som inledningstalare.

Därefter följde partigrupp efter partigrupp med kritik mot hemlighetsmakeriet kring det internationella avtal som bland annat EU, USA, Japan och Kanada just nu förhandlar om.

Annons
X

Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson gick längst: hon krävde att förhandlingarna kring Acta helt avbryts.

– Herr kommissionär, jag är både förvånad och djupt upprörd när kommissonen försvarar att man kan hemlighålla vissa delar när det handlar om lagstiftning. Man kan aldrig försvara att man undanhåller medborgarna information, sade Svensson och fortsatte:

– Jag kräver att man omedelbart avbryter förhandlingarna. Jag vill ha alla papper på bordet. Det här rör de mest grundläggande principerna i en demokrati.

Handelskommissionär Karel de Gucht försvarade i sitt tal att det råder viss konfidentialitet i förhandlingarna. Beskedet var att kommissionen arbetar för att få större transparens, men att alla avtalsparter måste vara överens och parlamentet måste respektera det.

– Vi vill ha större öppenhet, men det finns parter som motsätter sig det. Min trovärdighet som förhandlare står på spel, sade de Gucht.

Ilskan hos parlamenteriker är dock uppenbar. Den franska vänsterpolitikern Patrick Le Hyaric kallade de Guchts anförande för en ”småbarnssaga” och Carl Schlyter säger till SvD.se efter debatten att talet var en förolämpning.

– Han säger att vi ska vara nöjda med att kommissionen briefar oss om vad som står i dokumenten. Men så kan man inte behandla ett lagstiftande parlamentet. Det är helt absurt och han verkar inte ha förstått att vi har rätt att se dokumenten.

För parlamentet handlar det inte bara om att skapa ökad öppenhet. Det finns också en irritiation över att kommissionen inte följer Lissabon-fördraget, som gör att parlementet sedan 1 december förra året ska få insyn i internationella förhandlingar.

Flera parlamentariker tog upp just detta.

– Sedan 1 december kan ni inte längre strunta i oss. I och med Lissabon-fördraget kan vi stoppa det här. Nu måste ni se till att kommissionen håller fast vid fördraget, och om ni inte kan det så måste ni stoppa förhandlingarna nu, sade den tyska parlamenterikern Jan Philipp Albrecht i den gröna gruppen.

Från de största partigrupperna - kristdemokraterna och högerpartierna i EPP och socialdemokraternas grupp – var tongången något mildare. Men kritiken finns även därifrån.

– Jag är inte helt övertygad att ni förstår exakt vad det är för problem vi har med Acta-förhandlingarna. Det här måste baseras på det det befintliga regelverk som finns i unionen, sade socialdemokraten David Martin från Storbritannien.

Han fortsatte:

– Ni måste få de andra parterna att förstår att hemlighetsmakeriet inte stärker er som förhandlare, utan det försämras er position. Om parlamentet inte får veta vad ni förhandlar om kan ni inte räkna med att vi kommer att rösta ja till avtalet.

I sitt slutanförande menade Karel de Gucht att kritikerna inte lyssnat på honom.

– Det är uppenbart att ni inte lyssnat på mig. Jag sade att vi kommer att respektera det regelverk som finns inom unionen och jag ska se till att de andra partnerna går med på att vi publicerar den text som vi förhandlar om.

Men det får inte kritikerna att mjukna.

– Det var ju inte det han sade i sitt första anförande. Då försvarade han ju att det finns viss konfidentialitet kring lagstiftandet, och så får det inte gå till i en demokrati, säger Eva-Britt Svensson till SvD.se.

– Jag hade stolpar uppsatte över vad jag skulle säga, men jag blev så upprörd över det han sade att jag slängde dom och talade ur hjärtat. Det här visar på en sådan total nonchalans från kommissonens sida, säger hon.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X