Annons
X
Annons
X

Acta ingår i ett större mönster

REPLIK| ACTA-AVTALET

Det är mäktiga särintressen inom nöjesindustrin som fått igenom krav som gynnar just deras affärsmodeller, snarare än allmänintresset och en fri ekonomi.
Christian Engström

Acta-avtalet har väckt protester i hela EU. Kritiken gäller bland annat att detta hemlighetsomgärdade avtal kommer att inskränka internets frihet.

EU-kommissionär Karel de Gucht försvarar Acta i en debattartikel Svenska Dagbladet den 29 februari. Hans budskap är att Acta inte kommer att leda till censur av internet.

Annons
X

Rent formellt är det sant att det inte finns något krav på att nätoperatörerna måste börja övervaka all trafik som går i deras kablar för att blockera, censurera och filtrera trafik på beställning av nöjesindustrin. Men det är ändå det som är syftet bakom de bitvis luddiga formuleringarna om ”samarbete” med upphovsrättsindustrin.

Acta stipulerar att skadestånd vid upphovsrättsintrång skall fastställas enligt konsumentpris. Det leder till att en hårddisk på 2 TB, som rymmer en halv miljon låtar, kan ge ett skadestånd på fem miljoner kronor enligt listpriset 10 kronor per låt. Man kan tycka vad man vill om att ungdomar laddar ner musik olagligt, men de skadestånd som Acta föreskriver kan leda till en katastrof för vanliga svenska familjer.

Acta-avtalet bakbinder riksdagen och Europaparlamentet vad gäller upphovsrätt och frågor som rör fildelning. Den hårt kritiserade Ipred-lagen kommer att permanentas. Och den demokratiska processen vad gäller att omarbeta EU:s regler för upphovsrätt kommer att bli hårt kringskuren.

Acta ingår i ett större mönster. Vi ser allt fler lagförslag, lagar och regler på internationell och nationell nivå som begränsar internets frihet. De amerikanska lagförslagen SOPA och PIPA, datalagringsdirektivet och Ipred är bara några exempel. Det är mäktiga särintressen inom nöjesindustrin som fått igenom krav som gynnar just deras affärsmodeller, snarare än allmänintresset och en fri ekonomi.

Kommissionens främsta argument för Acta är att det inte kommer att ändra på något, men att det ändå måste godkännas till varje pris. Det räcker inte som argument för att pressa igenom ett så kontroversiellt avtal.

CHRISTIAN ENGSTRÖM

ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X