Annons
X
Annons
X

Acta-avtalet snart färdigförhandlat

Piratkopieringsavtalet Acta är i princip färdigförhandlat. Stora framsteg gjordes under förhandlingsrundan i Tokyo den här veckan och ansvarige EU-kommissionären Karel de Guchts talesperson säger att så gott som alla frågetecken nu är uträtade.

Av SvD

Fakta

Acta står för Anti-Counterfeit Trade Agreement och är ett handelsavtal som ska stärka kampen mot piratkopiering och varumärkesförfalskning.

Enligt den översikt som släppts tar avtalet upp en rad frågor. Det handlar om allt från hur myndigheterna ska agera vid varumärkesintrång och förfalskning till vilka befogenheter tullen ska ha.

En av de mest omdiskuterade frågorna är om tullen ska få möjlighet att söka igenom privatpersoners mp3-spelare, bärbara datorer och mobiltelefoner i jakten på piratkopierade filmer och musik. Här är länderna oeniga – och bland annat EU säger nej till att ge tullen den möjligheten.

Annons
X

Sveriges inställning är att Acta inte ska gå längre än dagens regler, uppger justitiedepartementet.

Delegater från 37 länder enades på lördagen vid ett möte i Tokyo om ett ramverk till ett internationellt handelsavtal om att bekämpa varumärkesförfalskning och piratkopiering, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Än kvarstår dock en rad frågor för parterna att komma överens om innan ett helt klart avtal finns på bordet. Bland annat råder delade meningar om så kallade geografiska indikatorer – namn på mat som kommer från en särskild stad eller region.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  EU vill ursprungsskydda bland annat parmesanost, champagne och cognac, medan USA motsätter sig ett ursprungsskydd som riskerar att användas mot amerikanska företag som tillverkar till exempel parmesanost.

  Men något förslag om detta finns inte med i avtalet oich EU ska ha tvingats backa, skriver TT.

  I ett brev från EU:s handelskommissionär Karel de Guchts talesperson till ledamöter i EU-parlamentet står det att det nu finns ett nästan färdigt avtal och att parterna ska lösa de sista frågorna så snabbt det går. Några fler förhandlingsrundor kommer inte att genomföras och avtalet ska publiceras inom kort.

  – EU:s handelskommissionär Karel de Gucht välkomnar de framsteg som gjorts i Tokyo och tror att de utestående delarna kan lösas under de närmaste veckorna, säger EU-talespersonen John Clancy till Reuters.

  Bakom handelsavtalet Acta (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) står EU-länderna, USA, Japan, Sydkorea, Singapore och flera andra länder — däremot ingår inte Kina, som är en storproducent av piratkopierade varor.

  TT & SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X