Annons
X
Annons
X

Acta-avtalet avslutat kapitel för EU

EU-parlamentet har röstat emot det internationella antipiratavtalet Acta, som skapat proteststormar på gator och torg, och på internet. Motståndarna hävdar att avtalet äventyrar fundamentala medborgerliga rättigheter, och dessutom blandar ihop äpplen och päron.

Med röstsiffrorna 478–39 slog ledamöterna den sista spiken i kistan för Acta. Avtalet syftar till att upprätthålla immateriella rättigheter och bekämpa piratkopiering av alltifrån märkesväskor, skor och elektronik till läkemedel, musik och film.

EU:s handelskommissionär Karel De Gucht bönade in i det sista att parlamentarikerna skulle rösta ja:

– Vi är alla överens om att förfalskningar och piratkopior är ett allvarligt problem. De hotar en av Europas viktigaste fördelar över andra regioner i världen: våra kunskapsbaserade och kreativa industrier, sade den belgiske kommissionären inför omröstningen,

Annons
X

Men Acta har varit kontroversiellt ända från starten, mest på grund av att förhandlingarna till största delen hållits hemliga.

Nätaktivistgrupper har varnat för att Acta sätter företagens rättigheter över vanliga medborgares. Hjälporganisationer som Läkare utan gränser har varnat för att tillgången till generiska mediciner i tredje världen äventyras, eftersom Acta-avtalet ger tull- och gränspolis större befogenheter att beslagta laster med medicin som misstänks vara förfalskad. Tillåten, generisk medicin kunde konfiskeras och fastna i utdragna tvister.

En av de starkaste invändningarna är att avtalet spänner över för många områden på en gång: som om internetleverantörer ska bli ansvarigt för att jaga fildelare åt Hollywood, och vad tullen förväntas göra med en last falska Gucci-väskor eller AIDS-medicin.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man kan inte blanda ihop Pradaväskor med livsnödvändig generisk medicin, och slänga in i samma smet. Vi vill ha olika avtal för olika sektorer, sade EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP).

  Åsa Westlund (S) gick på samma linje:

  – Avtalet skiljer inte på förfalskning och misstänkt varumärkesintrång, och det kan ta lång tid att reda ut tvister med till exempel tullen. Men de som fått sin medicin konfiskerad har inte fått motsvarande befogenheter och garantier, sade Westlund.

  Parlamentets största grupp, EPP, där svenska moderater och kristdemokrater sitter med, ville låta EU-domstolen undersöka Acta-acvtalets lagliga grund innan man röstade, men fick se sig nedröstat.

  Christofer Fjellner (M) som var ansvarig för Acta-frågan för EPP fick sina fiskar varma i plenisalen i Strasbourg när han försökte övertala sina kollegor att skjuta upp omröstningen.

  Han tror dock att Acta kommer att leva vidare i EU på så sätt att man i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Indien eller i kontakterna med Kina – dessa två länder står för lejonparten av piratkopierade och förfalskade varor i världen – kan trycka på om att de måste ansluta sig till Acta för att få andra fördelar.

  Fjellner menar att USA aldrig skulle gått med på att förhandla överhuvudtaget om inte immaterialrätten på internet inte var med i given:

  – Skulle de ha sagt ”okej då, vi tar itu med Gucci-väskorna, men vi struntar helt i påtryckningarna från jätteindustrin i Hollywood”?

  Om sex länder antar avtalet så träder de i kraft, men för de 27 EU-länders del är Actasagan slut.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X