X
Annons
X

”Accepterar inget bästföredatum”

LIVSUTVECKLING. Den ena går vandringar i Kalifornien, den andra har fått flytta in på servicehus. Det är vanligt att liven ser så olika ut för 80-plussare, åldersgruppen som ökar mer än någonsin. Det ovanliga är att Christian, Ingrid och fyra andra fick träffas och prata om hur det känns att åren går.

De kom mangrant varje gång, trots hjärtinfarkt, höftoperation och snöstorm. De kom med rollator och buss, egen bil eller färdtjänst. Det skulle mycket till för att Ingrid Sundberg, 89, skulle missa någon av livsutvecklingsgruppens träffar förra vintern – det vill säga då sex personer över 80 år i Hudiksvall regelbundet pratade om livet med en samtalsledare.

Nu har fem av dem samlats igen på Tunbacka servicehus, granne med gamla läroverket. Barnen på en gård intill spelar fotboll. Höstfärgerna sprakar. På skolbyggnaden vajar flaggorna på halv stång i solen – och vittnar om en elevs självmord veckorna innan.

Gunni Mattson, 84, har jobbat som frisör. Hjördis Qviberg, 88, var hemkonsulent, Ingrid Sundberg, 89, språklärare och Jannie Pevik Fasth, 48, är socionom i Hudiksvall kommun och har varit deras samtalsledare. Stig Gränge, 86, arbetade som civiljägmästare och Christian Valeur, 86, som civilingenjör.

Foto: KRISTOFFER PETTERSSON Bild 1 av 2
Foto: AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X