Annons

Ivar Arpi:Acceptera inte deras historierevisionism

Staty av Carl von Linné i Humlegården, Stockholm.
Staty av Carl von Linné i Humlegården, Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Det började som protester mot polisbrutalitet mot svarta, men det vi ser i kölvattnet av protesterna efter dödandet av George Floyd är en kulturrevolution.

Under strecket
Publicerad

Statyer och monument rivs och vandaliseras runtom i USA och Europa. Även i Sverige höjs röster för att ta ned statyer – bland annat finns en namninsamling för att få bort Carl von Linné. En hel civilisation ställs till svars, och ve den som hamnar på fel sida av konflikten.

Egentligen är det två diskussioner som blandas ihop. Den första handlar om vad och hur vi minns. Givetvis finns det skäl att hela tiden rannsaka den egna historien med ett kritiskt öga. Att bara minnas Sverige genom kungarnas ”fornstora dagar” skulle inte bara vara ointressant, utan även förljuget. Statyer reses alltid i en specifik kontext, vilket efterlevande har att hantera, snarare än blint acceptera. Att ha en ständigt pågående dialog om vilka monument och statyer som står centralt i en stad är konstruktivt. Men också vilken inramning man ger dem. I bästa fall levandegör man historien.

Annons
Annons
Annons