Absurt franskt egensinne

Under strecket
Publicerad
Annons

Trion från Belleville
Regi: Sylvain Chomet
1 TIM 21 MIN. Barntillåten

3Med jämna mellanrum görs försök att ta upp kampen om den tecknade familjefilmen med jätten USA. ”Trion från Belleville” är en fransk utmaning. En minst sagt dödsföraktande sådan eftersom upphovsmannen Sylvain Chomet, som står för så väl manus, som grafisk formgivning och regi, inte bestämt sig för vem han vänder sig till, alla eller bara fransmän.
Inledningen med varieténummer från franskt 30-tal med artister som Josephine Baker och Charles Trenet i tv, är länge förbryllande. I vilken tidsålder befinner vi oss egentligen? Men får sin förklaring. Det tar också ett tag innan man förstår vem som är filmens huvudperson. Till en början tror man att det är en stornäst pojke som upptäcker att cykling är hans kallelse. Men när han som vuxen mystiskt kidnappas under Tour de France och så när försvinner ur handlingen, visar det sig att det är hans låghalta mormor som innehar huvudrollen i sällskap med en mycket tjock och mycket hungrig hund.
Till hjälp att hitta dottersonen tar hon varietéartisterna, Trion från Belleville, tre numera mycket gamla franska damer boende i en storstad som starkt påminner om New York. Alla invånarna är väldigt tjocka medan de förmodade fransmännen överlag har enormt stora näsor och gillar att äta grodor.

Annons
Annons
Annons