Annons

Per Lindvall:Absurt att tvinga det grekiska folket på knä

Grekernas rungande nej till euroländernas och IMF:s ”kompromissförslag” i sin kontroversiella folkomröstning i söndags är trots allt en seger för demokratin, men samtidigt förstås en stor förlust för alla involverade.

Publicerad

På förlorarsidan finns inte minst Internationella Valutafonden (IMF), som har förlorat mycket av sin integritet i hanteringen av Greklands skuldkris. Det går knappast att utesluta att dess högste chef, och förre franska finansministern Christine Lagarde, får städa skrivbordet och packa väskorna efter detta. Men det gäller även EU:s och euroländernas ledande institutioner, EU-kommissionen och Europeiska centralbanken (ECB), som med sin ensidiga positionering på kreditgivarsidan har förlorat än mer av sitt folkliga förtroende.

Grekerna å sin sida får leva med ytterligare kaos och osäkerhet, eftersom ingen riktigt vet vad som komma skall. Vad gäller det senare kan man emellertid säga att redan har tagit en stor del av de kostnader som kopplats ihop med en ”grexit”, eller ”graccident”.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Reuters Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons