Annons
X
Annons
X

Abortmotståndare kampanjar i EU

”Ja till livet”-aktivister från hela Europa samlas i dag i EU-parlamentet för att presentera ett krav om att ”beskydda rätten till liv” i all EU-finansierad forskning och bistånd. Motståndare ser initiativet som del i en trend där religiösa fundamentalister försöker få inflytande över EU-politiken.

”En av oss” är namnet på ett så kallat medborgarinitiativ, eller kampanj, som startats av europeiska Ja till Livet-aktivister och som har som yttersta mål att få upp aborten på EU:s dagordning.

Initiativtagarna vill förbjuda EU-finansiering för vetenskaplig forskning som där befruktade ägg – som mänskliga embryonala stamceller – förstörs i processen, och EU-bistånd till hälsovårdskliniker i tredje världen som erbjuder aborter.

**Organisationer som **sysslar med EU-finansierat biståndsarbete inom mödravård och sexuella och reproduktiva rättigheter räknar nu bekymrat på vad konsekvenserna för deras verksam- heter i exempelvis Afrika skulle bli om kampanjen får gehör hos lagstiftarna.

Annons
X

– Skulle initiativet bli verklighet så skulle allt det som EU internationellt står för i biståndsfrågor gå om intet, sade Neil Datta från organisationen Inter-European Parliamentary Forum on Population and Development (EPF), som är ett nätverk av grupper som sysslar med sexuell och reproduktiv hälsa hemma och utomlands.

I nuvarande EU-budgetperiod så har EU-länderna öronmärkt 800 miljoner kronor till att bekämpa mödra- och barnadödlighet och främja kvinnors hälsa och reproduktiva rättigheter i tredje världen.

Klinikerna som i dag får del av dessa pengar skulle hellre tacka nej till biståndet än att förbjudas att erbjuda, rekommendera eller nämna abort i sina verksamheter, men deras ekonomiska situation skulle bli katastrofal, uppgav EPF:s pressekreterare Eoghan Walsh.

– Det här en del av en växande trend, där ultrakonservativa extremister och religiösa grupper försöker påverka EU-politiken, fortsatte Neil Datta.

Organisationen som startade ”En av oss”-kampanjen, European Centre for Law and Justice, som har sitt högkvarter i Strasbourg, kampanjar för kristna värderingar inom EU, FN, Europarådet för mänskliga rättigheter och andra internationella organ.

Den är en spegel av sin amerikanska förlaga American Centre for Law and Justice som startades av baptistpastorn Pat Robertson, känd för att bland annat ha sagt att jordbävningen på Haiti år 2010 berodde på haitiernas ogudaktighet, och att feminister, bögar och lesbiska var medskyldiga till att terrorattacken i New York i september 2001.

Bland de grupper som anslutit sig till kampanjen, återfinns också katolska biskopar och organisationer – kampanjens samordningskontor har placerats i ett nunnekloster bara ett stenkast från EU-parlamentet i Bryssel – men också ett par nederländska, kalvinistiska kyrkor och partier.

**I Sverige har **anti-abortorganisationerna Respect och Provita samlat in underskrifter till kampanjen. Respects generalsekreterare Benedicta Lindberg säger att hennes organisation flera gånger träffat representanter från de andra länderna, och att man inte satt upp några regler för vem man kan samarbeta med.

– Just i den här frågan, ”En av oss”-kampanjen, så drar vi åt samma håll. Men i övrigt har vi inte i detalj kollat upp vad de andra står för allmänt, säger Bene- dicta Lindberg.

**En taleskvinna för **EU:s biståndskommissionär Andris Piebalgs, som tar fram EU:s gemensamma biståndspolitik, sade till SvD att man inte vill uttala sig på förhand om kampanjens möjligheter att leda till konkret lagstiftning, men bekräftade att kravet i praktiken skulle innebära att man får se över EU:s löften inom exempelvis FN:s millenniemål och andra internationella avtal.

Teresa Küchler

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X