Annons

Abortlagar väcker ilska, engagemang hos unga

Fana Haile Selassie och Serena Hughley studerar till vardags internationell politik och spanska vid Spelman College i Atlanta i Georgia i USA.
Fana Haile Selassie och Serena Hughley studerar till vardags internationell politik och spanska vid Spelman College i Atlanta i Georgia i USA. Foto: Jessica Gow/TT

"Skrämmande men inte förvånande". Sådan är den allmänna reaktionen bland kvinnliga studenter på Spelman College i Georgia – en av de USA-delstater som nyligen införde en mycket strikt abortlag.

Den infekterade abortfrågan splittrar amerikanerna, visar färska mätningar.

Under strecket
Tina Magnergård Bjers / TT
Uppdaterad
Publicerad

Abortfrågan engagerar i USA. Här är en demonstration mot abort utanför Högsta domstolen i Washington DC.

Foto: Andrew Harnik/AP/TT Bild 1 av 3

Abortfrågan engagerar i USA. Här är en demonstration för abort i Saint Louis i Missouri.

Foto: Jeff Roberson/AP/TT Bild 2 av 3

Abortfrågan engagerar i USA. Här är en demonstration mot abort i Saint Louis i Missouri.

Foto: Jeff Roberson/AP/TT Bild 3 av 3

– Vår skola ligger i Atlanta och är något av en liberal ficka, där tycker många att den nya lagen är absurd. Men på landsbygden vet jag att "hjärtslagslagen" har stort stöd, säger Fana Haile Selassie, som studerar internationella relationer och spanska, till TT under ett Stockholmsbesök.

Det var i början av maj som Georgias guvernör Brian Kemp skrev under den uppmärksammade lagen. Den förbjuder abort om hjärtslag kan påvisas hos embryot, något som ofta är möjligt sex veckor efter befruktning — då många kvinnor ännu inte vet om att de är gravida. Flera andra delstater har också begränsat aborträtten kraftigt, bland annat Alabama som totalförbjudit ingreppet. Många abortmotståndare är öppna med att det slutgiltiga målet är att riva upp aborträtten nationellt, nu när president Donald Trump tillsatt flera konservativa domare i Högsta domstolen.

Annons
Annons
Annons