Annons

Lena Lennerhed:Aborthistorien en berättelse om kvinnosyner

Historien om illegala aborter är fylld av kvinnliga offer och giriga kvacksalvare. Men under ytan döljer sig även humanitära abortörer och viljestarka kvinnor ur alla samhällsskikt som av personliga skäl velat avstå moderskapet.

Under strecket
Publicerad

I Mike Leighs film ”Vera Drake” som just nu går på biograferna möter vi 50-talets England, arbetarklass, te, familjeliv, småprat – och illegala aborter. Filmens Vera gör med en livmoderspruta ingrepp på kvinnor som hamnat i olycka, och hon gör det av godhet, för att hon vill hjälpa. Men då en kvinna är nära att dö efter ett abortingrepp blir verksamheten känd. Vera döms till fängelse.

Bilden av den goda abortören Vera Drake kan ställas mot en annan och betydligt vanligare: mannen med strumpstickan som utan vare sig kunskap eller hygien gör aborter för pengar. Den snikna och snuskiga kvacksalvarabortören är något av en schablon under 1800- och 1900-talen, upprätthållen av abortmotståndare såväl som av dem som kämpade för kvinnors rätt till legal och säker abort. I Sverige kallades han ”smutsabortör”, i England och USA ”back-alley butcher”. Vilken bild är då sann?

Annons
Annons
Annons