Annons

Göran Eriksson:Aborter platsar i en liberal-konservativ valrörelse

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Centerledaren Annie Lööf.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Centerledaren Annie Lööf. Foto: Robin Lorentz-Allard/Aftonbladet/TT, Simon Rehnström

Bara några dagar före EU-valet kretsar debatten kring aborter och metoo-reaktioner. Det passar perfekt i en valrörelse där konfliktlinjen har gått mellan liberalism och konservatism i stället för mellan vänster och höger.

Under strecket
Publicerad

1. Varför har abortfrågan blivit stor i slutet av EU-valrörelsen?

Flera skäl samverkar, ett är att den amerikanske delstaten Alabama nyligen skärpte sin abortlag till något som liknar ett förbud. I en globaliserad, och polariserad, politisk värld skapar det debattvågor som sprids över alla landsgränser.

Ett annat är att DN har granskat hur KD:s förre EU-parlamentariker Lars Adaktusson har röstat när abortfrågan har varit uppe i parlamentet, och att hans röstmönster skiljer sig radikalt jämfört med parlamentariker från andra svenska partier.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har också i den här valrörelsen lyft frågan om samvetsfrihet för vårdanställda, som inte vill utföra aborter.

2. Vilka har reaktionerna varit?

Lars Adaktusson har fått massiv kritik från de andra partierna, och Ebba Busch Thor har förklarat att hon ”tycker att Lars Adaktusson har gjort fel i en del omröstningar” – samtidigt som hon försäkrar att Kristdemokraterna och Adaktusson står upp för den svenska aborträtten.

EU-valrörelsen har ibland beskrivits som ett val mellan Ungerns Orbán och Frankrikes Macron.

Annons
Annons

Men det intressanta är att reaktionerna följer den nya liberal-konservativa skiljelinje som uppstod i och med vinterns regeringsbildning, där allianspartierna splittrades. Liberaler i Centern och Liberalerna inledde ett samarbete med regeringen, de mer konservativa Kristdemokraterna och Moderaterna hamnade i opposition.

3. Hur syns den nya konfliktlinjen?

Genom att några av de hårdaste angreppen på KD kommer från partiets forna allierade.

Centerns Annie Lööf twittrar att ”andra partier röstar mot rätten för våldtagna 10-åringar att göra abort” och Liberalernas Jan Björklund skriver om en ”stor risk för konservativ backlash i Europa och Sverige om jämställdhet”. Där lyfter han både abortfrågan och att SD-kandidaten Peter Lundgren har tafsat på en kvinnlig partikamrat.

4. Hur förhåller sig Socialdemokraterna?

De är förstås också kritiska till Adaktusson och KD, både av sakliga och taktiska skäl. Socialdemokraterna anser att partiets hårda angrepp på Sverigedemokraterna i abortfrågan bidrog till den lyckade valspurten inför riksdagsvalet förra året. Det håller Sverigedemokraterna med om, och partiet har nu enligt Expressen inlett en process som kan sluta med att man ansluter sig till de andra svenska partiernas mer liberala position i abortfrågan.

5. Varför passar en liberal-konservativ konfliktfråga in i den här valrörelsen?

Det är den nya konfliktdimension som dominerar svensk politik, och som avgjorde regeringsbildningen. Den har också präglat EU-valrörelsen, som ibland har beskrivits som ett val mellan Ungerns konservative ledare Orbán och Frankrikes liberale president Macron.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons