Aborter, marijuana och rösträtt på valsedeln

Invånarna i Florida ska få avgöra om 1,5 miljoner brottsdömda automatiskt ska få tillbaka sin rösträtt. Det är en av 155 olika folkomröstningar som hålls i samband med mellanårsvalet i USA. Arkivbild.
Invånarna i Florida ska få avgöra om 1,5 miljoner brottsdömda automatiskt ska få tillbaka sin rösträtt. Det är en av 155 olika folkomröstningar som hålls i samband med mellanårsvalet i USA. Arkivbild. Foto: Richard Drew/AP/TT

I Florida kan runt 1,5 miljoner människor som dömts för brott få tillbaka sin rätt att rösta. Och i Idaho kan det åter bli tillåtet med automatspel vid hästkapplöpningar.

Vid sidan av mellanårsvalet avgörs många stora och små frågor i folkomröstningar runt om i USA.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

155 olika folkomröstningar hålls i 37 amerikanska delstater under tisdagen, enligt tidningen Washington Post. I Alabama får väljarna avgöra om huruvida rätten att sätta upp de tio budorden på offentliga byggnader ska skrivas in i delstatslagen. Och i Missouri kan det bli nya regler rörande bingospel.

För 1,5 miljoner människor i Florida, nästan tio procent av den vuxna befolkningen, som har dömts för grövre brott, kan omröstningen betyda att de automatiskt får tillbaka sin rätt att rösta, utan att först behöva genomgå en särskild prövning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons