”Aborter bör kunna genomföras i hemmet”

Foto: Alamy

Vissa av abortlagens formuleringar har blivit föråldrade och närmast begränsar möjligheten till abort i dag, inte minst under en pandemi. En snabb lagändring behövs, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad
Annons

Föreställ dig den 1 januari 1975. Ingemar Stenmark har precis vunnit sin första världs­cup i specialslalom, kampen för daghem åt alla pågår för fullt, p-piller har funnits i drygt tio år, en liter mjölk kostar 1,37 kronor och homosexualitet klassas fortfarande som en sjukdom i Sverige.

45 år är en lång tid och det har hänt oerhört mycket i Sverige och världen sedan dess. Inte minst på det medicinska området. När abort­lagen trädde i kraft innebar abort alltid ett kirurgiskt ingrepp. I dag görs mer än 90 procent av alla aborter i Sverige på medicinsk väg. Det innebär att den som ska göra aborten tar en tablett på sjukhus och en andra dos tabletter hemma, eller på sjukhus om personen väljer det eller om det är medicinskt motiverat. En genomsnittlig abort är i dag i princip riskfri utan bestående fysiska men.

Annons
Annons
Annons