Annons

Jayne Svenungsson:Abbotens vision satte historien i rullning

UTVECKLINGSTANKEN. I själslig vånda grubblade Joakim av Floris över den obegripliga treenigheten. Den idag tämligen bortglömde 1100-talstänkaren anses ha kommit fram till västerlandets viktigaste och mest förförande idé.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Pingstdagens morgon år 1183 grips Joakim av Floris av en mäktig vision. Den kalabriske abboten hade sedan en tid dragit sig tillbaka till klostret Casamari för att finna ro att skriva och kontemplera. Men just denna morgon ansätts han av tvivel. Ju mer han begrundar saken, desto mer obegriplig finner Joakim tanken att Gud på en och samma gång skulle vara tre personer och ett väsen.

Förfärad av sin oförmåga att tro på Guds heliga treenighet hänger sig Joakim åt intensiv bön. Det är då visionen framträder. Joakim ser i sitt inre bilden av en tiosträngad lyra genom vilken treenighetens fulla mysterium strålar fram så ljust och så klart att tvivlet med ens förbyts i lovprisning. Inspirerad av visionen påbörjar han kort därefter arbetet med ”Psalterium decem chordarum”, en teologi om treenigheten som saknar motstycke i den tidigare kristna traditionen.

Annons
Annons
Annons