Abbas vill ha snabbt svar från Israel

Under strecket
Publicerad
Annons

Ramallah Palestiniernas nye president Mahmoud Abbas, som fick beröm av Israel och USA i går, uppmanar nu Israel att reagera snabbt på förslaget om ömsesidigt eldupphör.
Ett palestinskt krav verkar vara på väg att uppfyllas: omkring 900 palestinska fångar uppges bli fria snart.
I Gazaremsan hade 90 000 palestinier möjlighet att gå till sitt första kommunalval i går. I Gaza finns starka islamistgrupper och valet väntades ge en fingervisning om hur starkt stödet är för Abbas och maktpartiet Fatahs politik gentemot Israel.
Vallokalsundersökningar i går kväll höll företrädare för Hamas som framgångsrikast i tre av de fyra största valdistrikten.
Israel intog Gazaremsan i kriget 1967. Befolkningen består till stor del av flyktingar från områden som ligger i dagens Israel.
Premiärminister Ariel Sharon tänker låta evakuera de judiska bosättningar som byggts i Gazaremsan sedan ockupationen inleddes. Mahmoud Abbas har lovat att palestinska styrkor ska göra vad de kan för att hindra våld mot israeler.

I en
intervju i tidningen Yediot Aharonot sade Sharon att han är mycket nöjd med det Abbas har gjort för att hindra terrorangrepp.

Annons
Annons
Annons