Abbas kräver reell makt Intensiv jakt på bin Ladin i Pakistan

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem PLO:s andreman Mahmud Abbas kräver en stor del av makten för att bli palestinsk premiärminister. Israel låter palestinierna diskutera frågan i helgen men provocerar med en ny säkerhetszon i Gaza.
Efter starka påtryckningar från omvärlden har president Yasser Arafat utnämnt Abbas, också känd som Abu Mazen, till premiärministerkandidat. Men den 68-årige politikerveteranen ställer flera krav för att acceptera posten. Till exempel vill han kunna utse en helt ny palestinsk regering, uppger israelisk radio.

– Själva posten är inte så viktig som befogenheterna, jag svarar ja eller nej när jag vet vilken makt premiärministern ska ha, sade Abbas.
Och man ska inte underskatta intrigmakeriet i den palestinska politiken.
Tidigare i veckan har det rapporterats från initierade källor att Arafat varken vill ha Abbas eller den i väst så omtyckte finansministern Salam Fayad som ny premiärminister - dessa två skulle helt enkelt kunna få för mycket att säga till om.
Washington Det bränns i jakten på Usama
bin Ladin, som nu tros befinna sig i ett ganska avgränsat område i Pakistan.
Men efter ett par dygn med allt intensivare spekulationer om att han redan skulle ha infångats görs nyktrare bedömningar.
Uppgifter om förhören med den gripne al-Qaida-ledaren Khaled Sheikh Mohammed är inte längre lika entydiga och det sägs att den påstådda träffen nyligen med bin Ladin kanske aldrig ägde rum.
Detta hindrar inte att även amerikanska källor betecknar fynden i Khaleds gömställe som oerhört betydelsefulla.
””Han kunde kanske inte hålla alla telefonnummer i huvudet””, menar en observatör om exempelvis adressboken och den programmerade mobiltelefonen. En del av namnen var kända, andra inte.

Annons
Annons
Annons