Annons
X
Annons
X

Abbas bryter kontakten med Israel

JERUSALEM. Den palestinska ledaren Mahmoud Abbas avbröt i går de pågående fredssamtalen med Israel i protest mot en israelisk offensiv i Gaza som de senaste fem dagarna dödat mer än 100 palestinier, många av dem civila.

Attackerna fortsätter efter den blodigaste dagen sedan den andra intifadan inleddes hösten 2000.
Attackerna fortsätter efter den blodigaste dagen sedan den andra intifadan inleddes hösten 2000. Foto: AP PHOTO/NASSER SHIYOUKHI

Samtidigt fördömde omvärlden våldet.

Efter ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd fördömde världsorganisationens generalsekreterare Ban Ki Moon Israels ”orimliga” användande av våld och palestiniernas raketangrepp mot Israel.

En liknande ordalydelse hade Europeiska unionens ordförandeland Slovenien i sitt fördömande på söndagen där ett ”omedelbart slut” på våldet krävdes. EU vädjade också om att fredssamtalen skulle ges en chans att fortsätta:

Annons
X

”Fredsprocessen får inte avbrytas. . . vi uppmanar alla sidor att fortsätta mot en förhandlingslösning.”

Men det var precis vad som inte hände. Kort därpå lät Mahmud Abbas meddela att samtalen avbrutits med omedelbar verkan.

Som skäl anfördes de senaste dygnens blodiga facit.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Minst 70 palestinier har mist livet i israeliska räder och luftangrepp under veckoslutet. Över 100 palestinier har dödats sedan i onsdags, många av dem civila.

  Angreppen inleddes efter att en israelisk civilperson dödats av en palestinsk raket i onsdags. I lördags skadades också 22 israeler när palestinier sköt över 50 raketer och granater som landade i trakten av staden Ashkelon en mil norr om Gaza och i Negev. Israeliska armén bekräftade också att två soldater stupat i Gazaremsan.

  På söndagsmorgonens israeliska regeringsmöte, tog premiärminister Ehud Olmert upp omvärldens hårda fördömanden:

  – Jag har fått höra mycket kritik de senaste dagarna och klagomål över att civila skadats . . . och att Israel använder onödigt mycket våld. Ingen har den moraliska rätten att moralisera över att Israel utövar sin rätt till självförsvar.

  Tidigare hade Israels försvarsminister Ehud Barak i israelisk radio förklarat att den palestinska organisationen Hamas ”kommer att få betala priset och ta konsekvenserna” av den förvärrade situationen i Gazaremsan.

  – Mark- och luftinsatserna kommer att fortsätta, vi kommer att fortsätta att angripa installationer, vapenförråd och Hamas infrastruktur, varnade han.

  På söndagen meddelade Vita huset i Washington att USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i början av veckan reser till regionen - sannolikt för att försöka rädda vad som räddas kan av fredsförhandlingarna.

  Senare på söndagseftermiddagen uppgav en av Hamas talesmän att organisationen ville bilda en palestinsk samlingsregering på grund av krisen.

  ”Krisen i Gaza kräver enighet och att våra motsättningar läggs åt sidan”, sade Hamastalesmannen Tahir al-Nunu på presskonferens i Gaza med tydlig adress till Fatah-ledaren Abbas.

  Annons
  Annons
  X

  Attackerna fortsätter efter den blodigaste dagen sedan den andra intifadan inleddes hösten 2000.

  Foto: AP PHOTO/NASSER SHIYOUKHI Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X