Abbamuseet

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SvD har följt arbetet inför öppnandet av Abba-museet och pratat minnen med medlemmen och finansiären Björn Ulvaeus som nu utformar gruppens bokslut.

Foto: LARS PEHRSON

Det är svinkallt i Stockholm. Därför ska bli skönt att komma in i Abba-museet. Men så är det inte alls. Det drar något så infernaliskt i museet som ligger mellan Gröna Lund och Liljevalchs på Djurgården. Det kan bero på att alla ytterväggar inte är monterade.

Foto: LARS PEHRSON

Abba var aktiva 1972 till 1982, men succén tar aldrig slut för Abba. Bild från museet foto: Anders Hanser.

Foto: ANDERS HANSER

Abba valdes in i Rock and roll music hall of fame 2010 vilket Benny Andersson sagt är det han är mest stolt över i sitt yrkesliv.

Foto: LARS PEHRSON

Överallt ligger lastpallar, bräder, stegar och sladdar. Vi går igenom det ena tomma rummet efter det andra och till sist sitter de där runt ett stort bord, gänget som ska se till att museet ska bli klart till invigningen den 7 maj.

Foto: LARS PEHRSON

Ingmarie Halling, som är utställningsansvarig, håller i det specialgjorda bordet, utformat som en vinylplatta av albumet ”The visitors”. På etiketten står det även ”side B, 33 rpm”.

Foto: LARS PEHRSON

Många av museets avdelningar börjar bli färdiga även om nästan inga Abba-prylar ännu finns här.

Foto: LARS PEHRSON

Abba the museum ligger bredvid Gröna Lund på Djurgården. Tidigare låg det numera rivna sommarrestaurangen Lindgården på samma plats. Curator Ingmarie Halling finputsar Abba-dockorna.

Foto: LARS PEHRSON

Om allt fungerar ska den som besöker museet först se en Abba-film av Jonas Åkerlund, som visas i ett 360 graders biorum.

Foto: LARS PEHRSON

Abba-museet. Ebbe testar discogolvet.

Foto: LARS PEHRSON

IngMarie Halling på Abbas lager med dena gula av kattklänningen.

Foto: LARS PEHRSON

ABBA museet. Ing Marie Halling klär på dockorna med Waterloo käderna på Brighton scenen.

Foto: LARS PEHRSON

Rundvandring med Björn Ulvaeus med flera i ABBA museet.

Foto: LARS PEHRSON

På Abba-museet går det att leka Abba och helikoptern från omslaget från ”Arrival” finns där. Museet siktar på 217 000 besökare första året.

Foto: LARS PEHRSON

IngMarie Halling pysslar med fotona.

Foto: LARS PEHRSON

Bild från Abbamuseet.

Foto: BENGT H MALMQVIST

2000 tackade Abba nej till en återföreningsturné trots arvodet på overkliga en miljard dollar. I en söndagsintervju med SvD 2007 förklarade Björn Ulvaeus varför gruppen sa nej till så mycket pengar. Han tänkte på hur det skulle kännas att gå in kväll efter kväll till en publik som kommer att bli besviken. Funderade även på att de hade åldrats, att energin inte fanns kvar och att ingen längre kunde hoppa omkring på högtalarna. Arkivfoto från 1976.

Foto: LEIF R JANSSON

Arkivfoto från 1976.

Foto: LEIF R JANSSON

Abba hade nio listettor bara i Storbritannien och är en av världens genom tiderna mest populära band. I Sverige har kärleken till bandet varit minst sagt splittrat. För proggrörelsen var det ett svart skynke samtidigt som de sålde miljontals plattor. Bild från Abbamuseet.

Foto: BENGT H MALMQVIST

Benny och Björn

Foto: BUBI HEILEMANN/ROCKFOTO.DE

Agneta och Frida.

Foto: BUBI HEILEMANN/ROCKFOTO.DE

Hep Stars och Hootenanny Singers turnébilar ställs ut. Björn Ulvaeus får ny information av curator Ingmarie Halling om Abbas föregångare. Kanske också om att ovanför Abbamuseet ligger popmusikmuseet Swedish Music Hall of Famemed shop, hotell, restaurang och bar. Här ställs artister som First Aid Kit, Carola, Povel Ramel, Swedish House Mafia och Monica Zetterlund ut.

Foto: LARS PEHRSON

Det kommer uttalanden från dig och de andra i Abba att ni inte stängt dörren för en återförening? – Då stänger jag dörren nu, säger Björn Ulvaeus med ett snett leende.

Foto: LARS PEHRSON
Annons
Annons
Annons
Annons