Annons
X
Annons
X

Abba-Bennys högra hand kan få pris

I kvartetten nominerade till årets Tenzingpris återfinns Görel Hanser, Abbas och framför allt Abba-Bennys högra hand sedan 40 år. I morgon, torsdag, får vi veta vem som får priset som ska gå till en vägledare som ligger bakom någon annans stora framgång.

Foto: SCANPIX

Bakom varje betydande framgång finns en vägledande person, oftast relativt okänd i jämförelse med den som hamnar i fokus. Tenzingpriset instiftades för tre år sedan för att varje år belysa en vägledare som medverkat till någon annans stora framgång.

Juryn har haft många att granska innan de fyra nominerade för att kämpa om 2012 års pris slutligen valdes ut. Och i personer räknat är det faktiskt fem som kan vinna eftersom ”en” av de nominerade är Anders Pärson och Mikael Junglind. Anders Pärson är far och första tränare till Anja Pärson som innan hon lade av med de sportliga bragderna i skidbackarna hann samla ihop 42 världscupsegrar, ett OS-guld och sju VM-guld. Mikael Junglind var skidässets tränare de sista tolv åren under hennes karriär.

Endast en kvinna finns med bland de nominerade. Det handlar om Görel Hanser som under Abbaåren var den person som höll i de allra flesta administrativa trådar så att popgruppens fullspäckade schema fungerade. Hon har efter det fortsatt att vara en spindel i nätet och stöttat inte minst Benny Andersson i hans kommersiella gärning. Frågan är om hon får utbrista ”Mamma mia” i morgon när Tenzingpriset delas ut i Stockholm.

Annons
X

Gillis Lundgren är också nominerad. Han betecknas som de platta paketens pappa. Han är designern som skapat Billyhyllan och ett hundratal andra Ikeamöbler. Han är också något av en Uppfinnar-Jocke och har kläckt ett otal idéer som banat väg för möbeljättens världskoncept för lagereffektivitet och hur man kan få till en möbel utifrån de platta förpackningarnas förutsättningar.

Anders Wall är kanske den mest namnkunnige i kvartetten nominerade. Han är bondpojken som med ett utpräglat affärssinne på relativt kort tid såg till att skaffa sig en vd-titel i investmentbolaget Beijer Invest. Senare i den framgångsrika karriären har han också blivit känd som generös stipendieutdelare till unga personer inom kultur, forskning, landsbygdsutveckling och entreprenörskap.

Prissumman för Tenzingpriset är 100 000 kr. Vägledarens insats kan handla om coachning, sponsring, mentorskap, oförtröttlig uppmuntran, konstruktiv kritik. I juryn ingår bland annat H&M:s koncernchef Karl-Johan Persson, Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist och Maria Abrahamsson, riksdagsledamot och journalist som tidigare bland annat varit ledarskribent på SvD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tenzing Norgay har inspirerat till prisets namn. Den nyzeeländska bergsbestigaren Edmund Hillary blev världsberömd när han som första person nådde toppen av Mount Everest 1953. Bakom hans framgång att nå den ytterst höga höjden låg just Tenzing Norgay, en vägledare både bildligen och bokstavligen på den mödosamma färden för Edmund Hillary att nå jordens högsta punkt mätt i meter över havet, på gränsen mellan Tibet och Nepal i bergskedjan Himalaya.

  Priset delas ut i november varje år.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X