Annons
X
Annons
X

Abba-Benny sponsrar Schyman

Kompositören Benny Andersson, tidigare medlem i popgruppen ABBA, har bidragit med en miljon kronor till Gudrun Schymans kampanj för att bli invald i Europaparlamentet för Feministiskt initiativ.

Av TT
(uppdaterad)
Benny Andersson skänker pengar till Gudrun Schymans EU-valskampanj.
Benny Andersson skänker pengar till Gudrun Schymans EU-valskampanj. Foto: SCANPIX

Fler artiklar om EU-valet

Schyman har tidigare ondgjort sig över att valsedlar för Feministiskt initiativ inte finns i alla vallokaler. Och hon uppger att det är dessa valtekniska problem som Benny Andersson mest vill hjälpa till att belysa med sina pengar.

– Det här är inte ett bidrag till valkampanjen, säger Schyman i Sveriges Televisions Aktuellt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är den demokratiska frågan som är det viktiga här, fortsätter hon.

  Annons
  X

  Detta bekräftas av Benny Andersson i ett pressmeddelande, som publiceras i flera medier:

  ”Eftersom jag sympatiserar med Gudrun Schymans envetna kamp för jämställdhet, så erbjöd jag mig att försöka hjälpa till genom att erbjuda finansiellt stöd till en annons, som berättar om hur man kan gå tillväga när färdigtryckta röstsedlar saknas”, skriver han bland annat.

  Och på fredagen hade Schyman stora annonser om de valtekniska mankemangen i svenska tidningar.

  Men Benny Andersson uppskattar också Schyman som politiker och ser gärna att hon kommer in i EU-parlamentet. Sverige har mycket att vara stolt över skriver han och nämner allemansrätt, hög levnadsstandard, fina idrottare och ”en och annan rakryggad politiker”.

  ”Till den kategorin hör Gudrun Schyman. Jag är övertygad om att hon kommer att göra skillnad om hon får en plats i EU-parlamentet och då inte bara i frågor som gäller jämställdhet”, skriver han.

  En genomgång som Aktuellt gjort visar att var tionde kandidat till EU-parlamentet från de sju riksdagspartierna samt från Piratpartiet, Junilistan och Sverigedemokraterna tar emot pengar från andra håll än från sitt parti. Organisationer, företag, föreningar och privatpersoner lättar på plånboken.

  Näst mest pengar, efter Schyman, har kristdemokraternas Alf Svensson fått in - 300 000-500 000 kronor. Han står på nionde plats på partiets EU-lista.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Benny Andersson skänker pengar till Gudrun Schymans EU-valskampanj.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X