ABB-direktör dömd till fängelse

Förre ABB-direktören Peter Fallenius dömdes i‑går till tre års fängelse och tre års närings­förbud för bland ­annat grov förskingring och grovt bokföringsbrott.

Under strecket
Publicerad
Peter Fallenius  född 1951 och tidigare vice vd i ABB och tidigare styrelseledamot i Vattenfall. Här vid första rättegångsdagen i Södra Roslags tingsrätt i Stockholm.

Peter Fallenius född 1951 och tidigare vice vd i ABB och tidigare styrelseledamot i Vattenfall. Här vid första rättegångsdagen i Södra Roslags tingsrätt i Stockholm.

Annons

Fallenius frikänns i åtalet om grovt skattebrott.
Peter Fallenius, som tills nyligen också suttit i bolagsstyrelserna för statliga Vattenfall och SJ, har själv hela tiden hävdat att han är oskyldig.

Åklagarsidan däremot, har gett en bild av en klassisk girigbuk som lurat arbetsgivare och samhället för att klara sin höga standard. Södra Roslags tingsrätt ger åklagarna från Ekobrottsmyndigheten i huvudsak rätt.
Under sin tid i ABB lät Fallenius bolaget betala ut 1,8 miljoner kronor till sitt i hemlighet privata bolag Kropara Trading i skatte­paradiset British Virgin Islands. Pengarna skulle användas för att muta rumänska toppolitiker. Men detta är enligt tingsrätten en ren efterhandskonstruktion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons