Annons

AB Volvo byter styrelseordförande

Finn Johnsson lämnar posten som styrelseordförande i lastbilsjätten AB Volvo och ersätts av Louis Schweitzer.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Men Schweitzer sitter inte säkert på stolen, enligt storägaren Cevian Capitals vd, Christer Gardell.

– Det här är inget permanent ordförandebyte. Det gäller fram till bolagsstämman. Att Schweitzer skulle fortsätta efter stämman finns det inget beslut om, säger han till TT.

– Jag ser det inte som ett övertagande. Jag ser det som en temporär lösning fram till stämman, tillägger han.

Cevian Capital har 43,7 miljoner A-aktier i Volvo, vilket gör bolaget till Volvos tredje mest röststarka ägare efter franska Renault och det svenska investmentbolaget Industrivärden.

Johnsson, som suttit i styrelsen sedan 1998 och varit ordförande sedan 2004, befann sig på fredagen på sjukhus, enligt den avgående Volvo AB-ordförandens sekreterare Ulla Wåhlin.

– Han är borta några dagar, säger hon till TT.

– Det är inget dramatiskt i detta. Det är en sedan länge planerad operation, tillägger hon.

Finn Johnsson själv säger i ett skriftligt uttalande att han behöver frigöra tid för sina ”allt mer omfattande och nya uppdrag”.

”Jag hade i och för sig kunnat göra det vid kommande stämma men eftersom det fanns en efterträdare redan nu var jag och övriga styrelsen överens om att det inte fanns någon anledning att vänta”, fortsätter han.

Louis Schweitzer har tidigare bland annat varit vd och ordförande för AB Volvos huvudägare, franska Renault. Han är i dag ordförande för Astra Zeneca och sitter även i styrelserna för BNP Paribas, Véolia och L'Oréal.

”Volvo är ett företag som jag har jobbat nära i många år. Det är en stor ära och en väldigt spännande utmaning att få ta över ordförandeklubban i bolaget”, skriver Schweitzer.

Göteborg TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons