”Jag ville gärna arbeta och sluta med mina mediciner”, säger förskolläraren Johanna Waller, som hoppades på att få hjälp på en ACT-kurs.
”Jag ville gärna arbeta och sluta med mina mediciner”, säger förskolläraren Johanna Waller, som hoppades på att få hjälp på en ACT-kurs. Foto: Sofia Ekström

”Sektliknande – som att förlora förståndet”

En femtedel av Sveriges befolkning lever med långvarig smärta. Men i stället för medicin anses terapi vara det effektivaste botemedlet. ACT har blivit dominerande inom smärtsjukvården, trots att det inte finns några enhetliga krav på den som arbetar med terapiformen.

Uppdaterad
Publicerad

I ett rum på Angereds Närsjukhus i Göteborg sitter en grupp människor, de flesta är kvinnor. De har ont. En del i ryggen, de har svårt att sitta och måste resa sig upp med jämna mellanrum. Andra har ont i handlederna från slitsamma arbetsuppgifter. På de flesta syns det inte var smärtan sitter. 

I dag vankas den första av tre föreläsningar i en så kallad smärtutbildning. Många av deltagarna har varit utan hjälp länge, känner sig ifrågasatta och misstänkliggjorda. De vittnar om sjukvårdens problem med att hantera kvinnors sjukdomar i allmänhet och smärtproblematik i synnerhet.