Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Forskning: Åldern då du är som lyckligast

Foto: Colorbox

En grupp forskare vid framstående London School of Economics and Political Sciences har i en studie kommit fram till två åldrar då vi är som lyckligast – och det är inte bra nyheter för de som befinner sig i medelåldern.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 15 juni 2017
Annons

I studien har 23.000 vuxna mellan 17 och 85 år fått svara på frågan om hur lyckliga de är med sitt liv i allmänhet. De fick också gissa hur lyckliga de tror att de kommer vara om fem år. Personerna fick sedan svara på samma fråga igen fem år senare och undersökningen talar sitt tydliga språk: vi mår sämst när vi är medelålders.

Människors lyckonivåer följer enligt studien en u-formad kurva, som lyckopeakar när du är 23 och 69 år gammal. När man är runt 23 har många precis avslutat en utbildning och tar det första stora klivet in i vuxenvärlden med allt spännande det innebär. Start av karriär, första egna boendet och kanske hittar man sin stora kärlek. På samma sätt tar du steget ur karriärsvängen när du är runt 69 och kan lägga all stress och press bakom dig för att njuta av livet som pensionär.

Så varför ser kurvan ut som den gör? Och varför är vi som minst lyckliga när vi är mitt i livet? Forskarnas svar på detta är att unga personer tenderar att överskatta sin framtida lycka samtidigt som 69-åringen underskattar sin framtid och därför blir glatt överraskad.

Källa: London School of Economics and Political Sciences

Annons