Spider-Man: HomecomingÄntligen en neurotisk och gränslöst osäker Spider-man

Nya Spider-man-filmen är något annat än bara ännu ett esoteriskt actionäventyr där snarlika, färgglada hjältar slåss i timmar utan att ta skada.
Nya Spider-man-filmen är något annat än bara ännu ett esoteriskt actionäventyr där snarlika, färgglada hjältar slåss i timmar utan att ta skada. Foto: Courtesy of Columbia Pictures

”Spider-man: Homecoming” är lika mycket high school-komedi som superhjälteaction. Och tur är det, tycker SvD:s Adam Svanell.

Adam Svanell
Publicerad
Annons

Att komma hem ska vara en schlager. När Spindelmannen nu flyttar in i Marvels filmuniversum skulle man kan tro att det var Carolas ”Mitt i ett äventyr” eller Perrellis ”Hero”, men nej, det rör sig snarare om ”Manboy” eller ”The worrying kind”.

Marvels superhjältefilmatiseringar har ju utvecklats ungefär som Melodifestivalen. Från en kuriös, då och då återkommande happening till en effektsökande, ständigt pågående show vars logik och lockelse bara ter sig mer och mer svårbegriplig för den som står utanför. Som tittare måste man i princip tillbringa en stund på Wikipedia efter varje film för att förstå alla korskopplingar och referenser.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons