ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sex folkvalda favoriter

Dagens viner har alla det gemensamt att de är goda. De utgör toppen av vinberget, när det består av viner som kvalat in från beställningssortimentet under vårvintern. Håll till godo!

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
Annons

1 / 6

2016 Viña Maipo Chardonnay

179 kr/3 liter, nr 72185
Chile, vitt, mulligt & generöst

Betyg: 6 av 6

Att boxviner smakar mycket är inte ovanligt, men sällan har de den skärpa och fräschör som behövs för att inte trötta ut smaklökarna redan efter en klunk. Söker du potent chardonnay med tveklös Nya världen-profil, så har du svaret här. Djup och för priset mycket karaktärsfull, ekig, god och ungdomligt fruktvital doft. Bred, generös, välmatad och ytterst skickligt designad, publikfriande smak.

Annons
Annons

2 / 6

2012 Château Coucheroy

129 kr, nr 4136
Frankrike, Bordeaux, vitt, stramt & smakrikt

Betyg: 6 av 6

Mogen vit bordeaux är ett sorgligt bortglömt kapitel på Systembolaget. Kanske kan detta vin ändra på det och bana vägen med en yppig och förväntansfull doft med härlig sauvignonarom som drar mot vita persikor och adderas till av en generös fatrostning. Smaken är utmärkt och väl utvecklad med samma druv- och ursprungstypiska toner som doften och med ett extra, mycket aptitretande inslag av roségrape. Visst är det stramt, men också förföriskt.

Annons
Annons

3 / 6

2016 Montrose Rosé

89 kr, nr 72084
Frankrike, VdP d’Oc, matrosé

Betyg: 6 av 6

Öppen och somrig doft i fräsch, hallonsaftig, avväpnande stil. Bred, generös och mycket tillgänglig smak i kravlös, drickvänlig stil som med fördel kan slukas i stora klunkar både som drink och väl kylt till sallader, fisk, skaldjur, pasta och risrätter i ett perspektiv som startar i Italien och följer Medelhavet längst Rivieran till det spanska kustköket med grillade sardiner, paella och krämig, iskall gazpacho.

Annons
Annons

4 / 6

2011 Lagunilla Reserva

82 kr, nr 70684
Spanien, Rioja, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 5 av 6

Att Spanien håller på att ta revansch för tio förlorade år i Sverige märks tydligt i beställningssortimentet och här är ett talande bevis. De historiskt bevandrade vinvännerna minns säkert att detta vin förr var en storsäljare och nu återvänder det på folkets röst med en stor, rymlig doft i rustik, ursprungstypisk stil. Smaken är, för priset, både djup, lång och kraftfull med en distinkt, livsviktig fruktsyra som balans till en söt och generös vaniljton.

Annons
Annons

5 / 6

2013 Borgogno Langhe Rosso Pinin

119 kr, nr 78651
Italien, Piemonte, rött, stramt & karaktärsfullt

Betyg: 5 av 6

Piemonte har stått för en rad av de goda nyheterna på vinlistan de senaste åren. Här har vinmakaren Andrea Farinetti blandat de tre druvsorterna barbera, nebbiolo och dolcetto till en föga klassisk, ändå ursprungstypisk vin(jett) med ung, vital och vinös, fruktren doft. Smaken är klart stram och matorienterad, med lång, utvecklad, tveklöst piemontesisk profil.

Annons
Annons

6 / 6

2014 Brigaldara Ripasso Superiore

139 kr, nr 79097
Italien, Veneto, rött, eldigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Brigaldara var en av succéerna när SvD bjöd in läsarna till höstens stora amaronefestival. Här handlar det om husets instegsraket med ung, svagt skalbitter, renfruktig doft. Smaken är varm och yppig i mycket fräsch och ungdomlig, föredömligt utgjord, eldfängd, flödigt insmickrande valpolicellastil som påminner en hel del om modern châteauneuf-du-pape, fast med den typiska, venetianska körsbärsaromen som förstärker den rena frukten och gör vinet högst matvänligt och ställer det mesta av det som går under beteckningen ripasso långt bak i skuggan.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons