”Glutentrend hindrar läkare att ställa diagnos”

Den kroniska sjukdomen celiaki (glutenintolerans) är viktig att upptäcka. Samtidigt är den omöjlig att diagnostisera hos en person som äter glutenfritt. Därför är det ytterst viktigt att inte sluta äta gluten, innan man har kontrollerats för celiaki. Diagnosen måste ställas inom vården. Den går inte att experimentera sig fram till själv, skriver flera experter i frågan.

Publicerad
En bild tagen med vanligt endoskop (vid gastroskopi) som visar en tunntarmsslemhinna som är typisk för celiaki, det vill säga avsaknad av tarmluddar och mosaikmönster.

En bild tagen med vanligt endoskop (vid gastroskopi) som visar en tunntarmsslemhinna som är typisk för celiaki, det vill säga avsaknad av tarmluddar och mosaikmönster.

Foto: Ervin Toth/Lunds universitet/TT
Annons

Glutenfritt lanseras som en ”hälsodiet”. Den beskrivs som en mirakelkost, som gör oss pigga, smala, skärpta och friska. Gluten utmålas ibland även som ett gift och roten till många sjukdomar och magbesvär. I argumentationen för glutenfritt som ”hälsodiet” förväxlas dock ofta glutenfritt med begrepp som LCHF och lågkolhydratkost. Men gluten består av proteiner – inte kolhydrater.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons